Här testas världens första eldrivna asfaltvält

2011-08-15 10:18  
På Tvärbanan i Stockholm testas världens första eldrivna asfaltvält. Foto: NCC roads

NCC testar väldens första eldrivna asfaltvält på Tvärbanan i Sundbyberg.

I projektet försöker man också ersätta de interna biltransporter med cyklar istället för bilar.

Tvärbanan har blivit ett försöksprojekt i NCC:s uttalade målsättning att minska buller och få ner koldioxidutsläppen och andra avgaser.

På en etapp, en två kilometer lång sträcka i Sundbyberg, har byggbolaget köpt in 17 cyklar för att dels ersätta de interna transporterna på byggområdet, dels cykla till och från bygget.

- Det är en modell som definitivt kan testas på flera projekt där det är rätt förutsättningar, säger Niklas Nilsson, företagets miljösamordnare på Tvärbanan.

Ett annat försök görs med en eldriven asfaltvält som utvecklats av Dynapac i Oskarshamn, Den är enda exemplaret i världen och minskar koldioxidutsläppen med 90 procent, enligt NCC. Den går dessutom betydligt tystare än en konventionell maskin och vibrerar avsevärt mindre.

Under sommaren har välten använts på Tvärbanan i Sundbyberg men kommer under en period av tre månader att sättas in på andra projekt runt Stockholm.

Elvälten, med modellbeteckningen ECC 900 E, går en hel arbetsdag på en enda laddning.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt