Här ska Sveriges CO2-källa byggas

2012-02-08 23:00  

En ny fabrik i Norrköping ska göra Sverige självförsörjande på koldioxid. Aga och Lantmännen vill slå mynt av utsläppen.

Koldioxid är inte bara ett miljöproblem. Det är även en värdefull råvara i en lång rad produkter. Läsk och kylmedium är bara några exempel. Men i dag är Sverige beroende av import.

Det vill gasjätten Aga och Lantmännen Agroetanol ändra på. De har tecknat ett intentionsavtal om att bygga en storskalig koldioxidfabrik i Händelö i Norrköping.

Där tillverkar Lantmännen drivmedelsetanol och djurfoder, och i processen frigörs stora mängder koldioxid. I dag släpps allt ut i atmosfären, men den nya fabriken ska i stället fånga upp, rena och komprimera gasen.

– Vi siktar på att producera 80 000 till 100 000 ton koldioxid per år. Det motsvarar ungefär behovet på den svenska marknaden, säger Bengt Olof Johansson, vd på Lantmännen Agroetanol.

Han räknar med att den nya fabriken ska vara en lönsam affär i sig. Men satsningen gör även företagets etanol ”grönare”, ett viktigt argument i drivmedelsbranschen.

– När vi tar hand om koldioxiden innebär det att vi i praktiken gör ett minusutsläpp av växthusgasen, säger Bengt Olof Johansson.

En drivkraft för Aga är att efterfrågan på koldioxid ökar bland kunderna. Företaget uppger att man dessutom driver ett antal projekt som kan innebära att behovet ökar även inom nya områden. Vilka är hemliga. Hur mycket som investeras i den nya fabriken likaså.

Produktionen ska vara i drift hösten 2013. Tanken är att koldioxiden ska transporteras till Agas kunder med hjälp av järnväg, båt eller tankbil. Nu pågår diskussioner med Norrköpings kommun om att anpassa infrastrukturen så att stora tankar med flytande koldioxid kan lastas på tågen.

Koldioxid kan användas till...

  • kolsyrade drycker
  • att justera ph-värdet i vattenverk och processindustrin
  • att höja produktionen ?i växthus
  • att frysa in livsmedel
  • att fylla buken vid titthåls­kirurgi
  • att släcka bränder.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt