Här ska svenska kärnkraftsreaktorerna byggas

2014-03-06 05:30  
Janne Wallenius tittar på tio orter i arktiska Kanada, däribland dessa två. Foto: Grafik: Jonas Askergren

Den kanadensiska kärnsäkerhetsmyndigheten CNSC välkomnar en ansökan om att bygga de nya Sealer-reaktorerna och placera dem i arktiska små­samhällen. Lagstiftningen finns redan på plats, trots att blykylda reaktorer inte varit aktuella tidigare.

– Wallenius har träffat oss flera gånger angående en liten reaktor med den här tekniken, säger Aurèle Gervais, chefsrådgivare för CNCS kommunikationsavdelning till Ny Teknik.

Kanadas föreskrifter omfattar redan små reaktortyper av Sealer-typ, även om den nya tekniken inte uttryckligen finns beskriven.

– Även om föreskrifterna syftar på vattenkylda reaktorer kan kraven tillämpas på vilken design som helst, säger Aurèle Gervais.

Han räknar med att det skulle ta omkring nio år för Sealer att få driftstillstånd. I det ingår miljöprövningar. Det är trots att den första reaktorn i princip blir en prototyp, den första i sitt slag.

– Det förutsätter att ansökan är komplett och vi hela tiden får den information vi behöver.

Tillstånden för de följande reaktorerna kan gå ännu snabbare, eftersom platsundersökning, konstruktionslicensen och driftstillståndet kan utredas samtidigt.

Ytterligare tre småreaktorer är kandidater för Kanada: en natriumkyld från Japan, en inhemsk gaskyld och en bly/vismutkyld från USA.

Mer om: Kärnkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt