Här ska största vågkraftverket byggas

2011-03-02 08:21  

Ett helt nytt, svenskt vågkraftsprojekt börjar ta form i Göteborg. Går det vägen kan det bli världens största vågkraftverk. I måndags började man bygga en vågbassäng i en källare på Chalmers i Göteborg.

- Vår teknik kräver stora och långa vågor och vi måste bygga vår egen vågbassäng för att testa tekniken i skala 1:5. Nu har vi fått tillgång till lokaler i Chalmersområdet och kan sätta igång, säger Christian Stübner.

Han är vd och hittills den enda anställda på företaget Vigor Wave Energy AB i Göteborg. Men till projektet är flera andra ingenjörer och forskare inkopplade, bland annat uppfinnaren Daniel Ehrnberg.

Den patenterade tekniken bygger på en uppfinning som Daniel Ehrnberg gjorde i sitt examensarbete på institutionen för fysik på Göteborgs universitet för sex år sedan.

Idén är att omvandla energin i stora havsvågor till elektricitet.

Systemets huvudkomponent är en lång, bred slang som flyter på havsytan följer vågornas rörelser.

- Slangen är flexibel, smidig och följsam och jobbar med vågorna, inte emot. Det ökar tåligheten mot hårt väder jämfört med stela stålkonstruktioner, säger Christian Stübner till Ny Teknik.

I ena ändan av slangen sitter ”huvudet” med ett stort gap som släpper in vatten och luft i slangen.

Andra ändan är fästad vid en flytande turbin och generator.

Genom att växelvis släppa in havsvatten och luft i slangen bildas långa vatten- och luftansamlingar som surfar inuti slangen.

Vattnets rörelse skapar ett tryck och flöde som i slutet av slangen pressas genom turbinen som driver generatorn. Därmed är vågenergin konverterad till förnyelsebar elektricitet.

- Våra CFD-beräkningar visar att en enskild slang på 400 meter har en kapacitet på 6 MW. Det motsvarar två stycken havsbaserade vindkraftverk av den storlek som är vanligast i dag, säger Christian Stübner.

När väl bassängproverna är avslutade, med en 35 meter lång slang i 50-metersbassängen, tänker man gå ut till havs i ett pilotprojekt med två fullskaleslangar kopplade till en gemensam turbin och generator.

- Vår vision är att koppla samman ett stort antal slangar till en stor sammanhängande enhet med en och samma turbin. Vi kan troligen bygga anläggningar med 16 sammankopplade slangar. Då får du ett vågkraftverk med upp till 100 MW effekt!, säger Christian Stübner.

Han ser hela den europeiska Atlantkusten, där de stora stabila vågorna finns, som idealisk för ett Vigor-kraftverk.

- Där finns de rätta vågorna och där kommer det att finnas en infrastruktur i och med att det planeras en mängd vindkraftsparker till havs i området. Vigor-anläggningarna skulle mycket väl kunna kombineras med vindkraftsparker, säger Christian Stübner till Ny Teknik.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Energi vågkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt