Energi

Här ska smutsig kolkraft bli ren

Här sänks den specialkonstruerade oxyfuelpannan på plats. Foto: Foto: Lars-Anders Karlberg
Den nya pannan som ska bränna torkat brunkolspulver med ren syrgas i stället för med luft lyfts på plats på pilotanläggningen för "koldioxidfri" kolkraft i tyska Schwarze Pumpe. Foto: Vattenfall
De rostfria tankarna kan lagra 3000 kubikmeter komprimerad koldioxid i väntan på transport till underjordiska lagringsutrymmen. Foto: Vattenfall
Vattenfalls miljöstrateg Staffan Görtz.
Lars Anders Karlberg i hjälm

Om mindre än fem månader ska Vattenfall visa världen att de hatade brunkolsverken i Tyskland kan göras näst intill koldioxidfria. I Schwarze Pumpe, tjugo mil sydost om Berlin, blir Vattenfall först i världen med att prova den nya förbränningstekniken oxyfuel i större skala.

Publicerad

Vi tror att vi kan få fram en teknik för 95-97 procents koldioxidrening av rökgaserna och en underjordslagring till ett pris på mindre än 20 euro per ton koldioxid. Orden är Vattenfallsingenjören Staffan Görtz.

- Om vi klarar det, och om de europeiska utsläppsrätterna kostar minst 20 euro per ton koldioxiod, ja då är investeringen finansierad, säger han, när han visar Ny Tekniks reporter runt på den pilotanläggning som snart är klar att tas i bruk.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här