Här gör Försvarsmakten helt om

2010-08-24 23:00  

Försvarsmaktens krav på flygsäkerhet kring robotbasen Vidsel äventyrade en femtedel av vindkraftverken i det stora industriprojektet Markbygden. Men nu gör försvaret helt om.

<p>På fredag inviger miljöminister Andreas Carlgren vindkraftsprojektet Markbygden i Norrbotten. Det är en jättepark bestående av 1?101 snurror som kostar 70 miljarder kronor och som ska bli Europas största hittills. </p> <p>Regeringen gav klartecken för projektet i mars. Men i juni införde försvaret en tillfällig fyramils säkerhetszon kring militära flygplatser.</p> <p>Därmed hotades plötsligt 238 av de planerade vindkraftverken i de bästa vindlägena i norr, vilket motsvarar 25 procent av den samlade effekten. Samtliga ligger nära flygbasen Vidsel. Men nu får Andreas Carlgren ett glatt besked att ta med till Norrbotten.</p> <p>I fredags gjorde högkvarteret nämligen helt om. </p> <p>-?Vad gäller Markbygden har jagtagit beslut om att vi gör avsteg från den interemistiska fyramilsgränsen, säger Gunnar Karlson, chef för Försvarsmaktens förbandsproduktion, till Ny Teknik.</p> <p>Kravet på fyramilsgräns har orsakat en protestvåg bland vindkraftsägarna. 1?500 verk stoppas och investeringar om 45 miljarder kan gå förlorade. Försvaret motiverar den med att Gripens dopplerradar kan låsa på vindkraftverk i stället för på fiendeplan. Dessutom anser militären att flygsäkerheten </p> <p>i allmänhet kan äventyras. </p> <p>* Varför har ni ändrat er beträffande Markbygden?</p> <p>-?Regeringen har redan fattat beslut när det gäller Markbygden och det vore inte rimligt av försvaret att ställa sig i vägen för dem, säger Gunnar Karlson.</p> <p>* Hur går det då med flygsäkerheten?</p> <p>-?Vi får anpassa verksamheten efter de faktorer som råder.</p> <p>Den 30 september lämnar Försvarsmakten sitt slutgiltiga besked om hur stora säkerhetszonerna ska vara. </p>

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt