Här byggs världens största flytande solkraftverk

2015-01-09 13:44  

Japanska Kyocera bygger världens största flytande solkraftverk. 50 000 solcellsmoduler tas i drift på en vattenreservoar nästa år.

Japanska Kyocera TCL Solar ska installera ett solkraftverk med effekten 13,4 MW på Yamakura Dam-reservoaren i Japan. De cirka 50 000 solcellsmodulerna monteras på flytblock från franska Ciel et Terre. Tillsammans kommer de att täcka ungefär 180 000 kvadratmeter av vattenytan.

Det franska företaget har byggt flera liknande anläggningar tidigare i både Japan och Frankrike. Men kraftverket på Yamakura Dam kommer att producera mer el än något annan flytande solkraftspark i världen, enligt Koycera. Den beräknade årsproduktionen blir närmare 16 000 MWh, vilket ska räcka för att försörja 4 700 hushåll med el. I mars 2016 ska anläggningen tas i drift.

Finessen med att bygga på vattenytor är att man slipper ta värdefull mark i anspråk, och det finns fler företag som utvecklar teknik för flytande solkraft. Ciel et Terres hopkopplingsbara flytblock tillverkas i polyetylen, HDPE, och kan användas på dricksvattenreservoarer utan att vattenkvaliteten försämras. När vattenytan täcks minskar dessutom avdunstningen.

Ny Teknik har tidigare skrivit om en flytande solkraftspark med samma teknik som byggs på två sjöar vid den japanska staden Kato. När det bygget presenterades kallades det också för "störst i världen". Men med en sammanlagd effekt på 2,9 MW är anläggningen betydligt mindre än på Yamakura Dam.Följ Ny Teknik på Facebook!

Charlotta von Schultz

Mer om: Solkraftverk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt