Här äter vinterstormen klipporna i Cornwall

2015-02-05 10:31  

Med hjälp av seismometrar, laser och videokameror har forskare i Plymouth studerat hur hårt vinterstormarna 2014 gick åt klipporna i Cornwall.

Stormarna under januari och februari 2014 var de kraftigaste sedan 1950 med vågor på upp till åtta meter som slog in mot klipporna längs kusten i Cornwall i Storbritannien.

Med utrustningen kunde forskarna studera i detalj vad vågorna gjorde gjorde med kustlinjen. De kunde då konstatera att utmed en 300 meter lång sträcka av kusten så eroderades 1350 kubikmeter klippvägg bort på endast två veckor.

- Vågorna fick klipporna att röra sig mellan 50 och 100 mikrometer, en magnitud som inte uppmätts tidigare i världen, säger Claire Earlie, forskare vid School of Marine Science and Engineering vid universitetet i Plymouth.

Forskarna fick låna seismometrar från Scripps Institution of Oceanography i La Jolla i Kalifornien och grävde ner dem i marken sju meter från klippkanten. På två veckor hade erosionen sett till att de endast befann sig fem meter från den nya klippkanten.

- Vi har nu observerat en sällan skådad förstörelse av kusten, från sandstränder som spolats ut i havet till snabb erosion av klippor, säger professor Gerd Masselink vid universitetet i Plymouth.

- Mätningarna hjälper till att förklara de osynliga krafter som vår kust utsätts för.

Resultaten av mätningar har publicerats i Geophysical Research Letters.

Håkan Abrahamson

Mer om: Seismograf Storm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt