Här är villan som köper sin el när det är billigt

2012-03-05 11:01  
Foto: Scanpix

Ett värmestyrningssystem som självt ser till att köpa in elen när den är som billigast på dygnet och som sedan kan få huset att buffra elen. Det ska nu testas i Vallentuna.

Det börsnoterade elhandelsbolaget Elverket med huvudkontor i Vallentuna utanför Stockholm ska testa det nya värmestyrningssystemet hos 30 av sina villakunder.

Systemet styr villans uppvärmning genom att anpassa inköpen av el till när det finns tillgång på billig el. Allt sker helt automatiskt utan att elkunden behöver lyfta ett finger.

Det är Uppsalaföretaget Ngenic som utvecklat systemet och elbranschens forskningsorganisation Elforsk som finanserar testerna.

Så här går det till enligt ett pressmeddelande från Elverket.

  1. En centralstyrningsenhet kopplas till värmepumpen i huset.
  2. Centralenheten känner av, och kommunicerar med ett antal strömsnåla och trådlösa noder runt om i huset, som kontinuerligt rapporterar temperaturen i de aktuella rummen.
  3. Centralenheten kommunicerar också med internet där den bland annat inhämtar information som väderprognoser och indikerat elpris.
  4. All samlad information analyseras i styrsystemet, som baserat på datan köper in elen när det är som billigast på dygnet.
  5. Dessutom ser styrsystemet till att huset hamstrar billig el, genom att köpa in mer el än det som behövs för stunden. Systemet utnyttjar därmed husets inneboende tröghet för att minska elbehovet under de dyrare timmarna, vilket sänker energikostnaden.

- Vi testar nu en teknik som kommer att ha sin storhetstid i framtiden, när vindkraften byggs ut och elpriserna blir mer tidsberoende. Jag är övertygad om att denna typ av energilösning kommer att finnas i de flesta villor om 20 år. Eftersom de flesta av oss inte har möjlighet att anpassa vår vardag efter elmarknadens variationer, blir den enda långsiktiga energilösningen att automatisera inköpsprocessen, vilket vi nu gjort. Det ska bli väldigt intressant att äntligen få slutanvändarens värdefulla input genom detta fälttest, säger Einar Persson, marknadschef på Ngenic.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Elpris

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt