Här är världens sämsta reaktorer - svensk på listan

2013-09-11 06:00  

Oskarshamn 1 har i stort sett stått stilla sedan slutet av oktober 2011. Planen är att den ska återstarta den 12 september, men problemen är inte över.

Landets äldsta reaktor har drabbats av det ena felet efter det andra. Först turbinvibrationer. Sedan ledde en felställd matarvattenventil till för hög vattennivå. Båda utlöste snabbstopp, och visade på oreda i vilken instruktion som gällde.

Därefter havererade den nästan nya högtrycksturbinen och fick ersättas med sin föregångare. Återigen vibrationer. Brister i dokumentation uppdagades. Sprickor i matarvattensystemet. Fel på nödkraftsdieslarnas startmotorer.

I december 2012 satte Strålsäkerhetsmyndigheten Oskarshamns kärnkraftverk under särskild tillsyn.

I juni 2013 startade reaktorn med ett prov för balansering av turbin. De avbröts då en ångventil stängde obefogat och utlöste snabbstopp. Nya fel har tillkommit, och startdatum har skjutits gång på gång.

Oskarshamn 1 närmar sig också antalet tillåtna snabbstopp. När det är uppnått måste reaktorn antingen stänga, visa att det ändå är okej och/eller åtgärda svaga punkter efter noggrann inspektion. Vissa skador kan lagas, andra inte.

Eon är majoritetsägare till Oskarshamn.  Fortum äger resten.

– Det finns inga planer på en förtida avveckling, skriver  Almut Zyweck, Eon Kernkraft i Hannover i ett mejl till Ny Teknik.

Eon har stängt flera kraftverk på grund av låga elpriser, men hittills inga kärnkraftverk.

– Men vi granskar ständigt den ekonomiska effektiviteten även för våra kärnkraftverk, skriver Zyweck, och tillfogar att man inte publicerar uppgifter om enskilda kraftverks lönsamhet.

Göran Hult, Kärnkraft Fortum Sverige, tror att reaktorn kommer i gång och att det ska gå att få den att gå 85 procent av tiden.

Sedan sommaren 1992 har lastfaktorn legat på strax över 50 procent.

1992 fick Oskarshamn 1 körförbud efter ett allvarligt fel i nödkylningen. Reaktorn återstartade först 1996 efter en stor upprustning. 2002 var det dags för en säkerhetsmodernisering med ett mer än årslångt stopp.

Det kostade 4–5 miljarder 2002, plus förlorad elproduktion, enligt Anders Österberg på OKG.

– Det kanske de ångrar nu, men gjort är gjort, säger Per-Erik Springfeldt, energimarknadsexpert på Sweco.

Den stora frågan är, enligt Hult, nya säkerhetsföreskrifter som SSM nu skriver.

– Om de kräver bästa nybyggnadsnivå på säkerhet kommer stora investeringar krävas, säger Göran Hult.

Oskarshamn 1 är den minsta reaktorn och kan därför inte bära så stora investeringar, menar han.

– Reaktorn är liten, och har på grund av åldern kortare tid att återbetala dessa investeringar.

Fredrik Lundberg

Mer om: Oskarshamn Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt