Här är taken som fångar mest sol

2013-05-16 13:38  
Färgerna på hustaken visar hur stor solinstrålningen är. Blått är lägst och rött är högst, från 500 till 1 150 kilowattimmar per kvadratmeter och år.

Stockholms stad har fått en egen solkarta, som visar på vilka tak det fungerar bäst att ta tillvara solenergin. 70 000 fastigheter har kartlagts.

Taket till fastigheten där Ny Teknik finns på Birger Jarlsgatan i Stockholm nås av inkommande solenergi som motsvarar drygt fem miljoner kilowattimmar per år.

I dag tas energin inte till vara. Men nu har alla fastigheter i Stockholms stad inventerats för en solkarta, och en förhoppning är att fler fastighetsägare börjar fundera på att installera solpaneler eller solfångare.

-Jag tror att kartan kan väcka många solenergitankar, säger Per Jonsson, affärschef på Tyréns, som har tagit fram kartan på uppdrag av Stockholms stad, Stockholms läns landsting och länsstyrelsen.

Stockholm är den första staden i Sverige som har fått sina tak solinventerade. Kartan finns här.

Där kan man se att Åhlénsfastigheten i City får 4,5 miljoner kilowattimmar solinstrålning per år, slottet får 9,3 miljoner kilowattimmar och Globen, trots sina runda form, nås av solinstrålning motsvarande 20,3 miljoner kilowattimmar per år.

Kartan bygger på modellen SEES (solar energy from existing structures). Den tar hänsyn till takvinkel och eventuell skuggning från andra fastigheter.

GIS-verktyget är fritt tillgängligt för alla att ladda ned från Göteborgs universitet, och togs fram inom ramen för ett forskningsprogram.

Verktyget har använts tillsammans med en 3d-karta över Stockholm, och meteorologisk information från SMHI om solinstrålning under tio års tid.

Per Jonsson på Tyréns tror att intresset kan öka för solenergi när man får se hur mycket energi det faktiskt finns att hämta från hustaken.

-Man kan göra sådana här modeller för framtida bostadsoråden också och på det sättet solsäkra dem. Det tror jag är intressant för arkitekter att testa, hur ett hus ska vara utformat för att vara optimalt ur solenergiperspektiv.

- I dag kommer sannolikt tanken på solenergi in väldigt sent i planeringsstadiet. Det skulle kunna vara med från första början i planeringen, säger Per Jonsson.

Anna Orring

Mer om: Solceller Solcell

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt