Här är makthavarna i Energisverige 31-50

2008-10-27 13:36  

Vilka är det som bestämmer dagordningen i Energisverige? Ny Teknik har som första tidning identifierat de 50 viktigaste makthavarna.

Energin och klimatet är de stora ödesfrågorna i världen i dag. De har stått högst på agendan de senaste tre åren – ända sedan energipriserna började rusa i höjden och den globala uppvärmningen blev ett reellt hot.

I dag presenterar vi de tjugo första namnen - men vi börjar i slutet på listan. Imorgon kommer ytterligare 20 namn och på onsdag - topp-tio!

31. Svante Axelsson, 51.Generalsekreterare i Naturskyddsföreningen. Aktiv mot kärnkraft sedan ungdomen. Mediemedveten påhejare av avgifter och lagar hellre än rabatt på miljöbilar. Kör etanolbil och har vindsnurra i sommarstugan.

32. Bo Normark, 61. Världsresenär som förespråkar nyttan med el och vindkraft. Marknadschef för ABBs kraftöverföringssystem och vd för branschorganisationen Power Circle. Pratar gärna med journalister - som gärna lyssnar och skriver.

33. Stefan Jakélius, 41. Energimyndighetens främste expert på energi- och miljöteknik lockades över till Industrifonden och ska nu tredubbla fondens investeringar inom det som på svengelska kallas ”cleantech”.

34. Lena Sommestad, 51. Förutom titeln som vd för Svensk Fjärrvärme kan hon stoltsera med att ha forskat i mejeribranschens förvandling från kvinnlig till manlig domän. F d miljöminister i socialdemokratiska regeringen.

35. Marie S Arwidsson, 57.Ny vd på Skogsindustrierna. Lämnade nyligen ett toppjobb inom EU där hon en var en viktig kugge i att ta fram en hållbarhetsstrategi för den europeiska skogsindustrin, som ska presenteras inom kort.

36. Maria Wetterstrand, 35. Ung och grön veteran som språkrör för miljöpartiet. Ekologiskt klädd biolog som vill ha bort kol, olja, kärnkraft och tror på teknikutveckling för vindkraft, solenergi och biogas. Åker kommunalt, men gillar sin bil.

37. Johan Stenebo, 47.Långvägare inom Ikea, bland annat som Ingvar Kamprads assistent. Leder Ikeas nya riskkapitalbolag Ikea Greentech som ska hitta unga lovande miljö- och energiteknikbolag som kan utvecklas under Ikeas beskydd.

38. Morgan Andersson, 63.Vd för Elforsk, energibranschens eget forskningsbolag som definierar prioriterade forskningsområden och lägger ut uppdrag på universitet, högskolor, konsultföretag och utvecklingsbolag. 100-150 miljoner kronor om året.

39. Pål Börjesson, 46.Energiforskaren som jagar den optimala bioenergin. Han har gett svenskproducerad etanol bättre rykte. Och om produktionskedjan från grödor till jordbruksmaskiner effektiviseras blir etanolen rumsren.

40. Christian Lundberg, 52.Chef för Fortum Sverige, en av de tre stora på den svenska elmarknaden. Vill göra kraftvärmeverket i Värtan koldioxidfritt och öka andelen bioenergi. Satsar också på vågkraft och elbilar.

41. Carl B Hamilton, 62. Folkpartiveteran som länge drivit energifrågor i riksdagen. Har mindre central roll idag än under det tidiga 1990-talet. Vill se EU-flaggan i plenisalen och golf som avdragsberättigad motion.

42. Hans Nilsson, 63. Energidebattens Stefan Holm; en statistikräv med fyrtio års erfarenhet och kontakter över hela världen. Hans nyhetsbrev är självklar läsning för dem som vill hänga med i debatten kring energieffektivisering.

43. Elisabeth Nilsson, 55.Stålkvinnan som basar över en av våra mest energiintensiva näringar, som under de senaste åren förvandlats från nettoimportör till nettoexportör av stål. Första kvinnan någonsin på Jernkontorets tron.

44. Matthias Rapp, 58. Oljehandlaren som blev vindkraftlobbyist. Matthias Rapp var oljetrader i London i över 20 år innan han återvände till Sverige. Han bytte olja mot vindkraft och samlade branschen i lobbyorganet Svensk Vindenergi.

45. Pär Holmgren, 44. Meteorolog, numera klimatstrateg på SVT och opinionsbildare för att det går för sakta i politiken. Skriver böcker om väder och klimat, snart kommer Mat och klimat. Hårdrockare med hockeyfrilla. Blev aldrig astronaut.

46. Lotta Bångens, 41.Energikonsult och ordförande i föreningen Energirådgivarna. Knuten till Dagens Nyheters klimatpanel och med egen frågespalt i tidningen. Bildar ett radarpar med Energirådgivarnas vice ordförande Hans Nilsson.

47 Mattias Goldmann, 37.Yrkeslobbyist på Gröna Bilister, som belönats med Årets Hjulklapp från Motormännen. Med statligt stöd kritiserar han bensinbilarnas förbrukning samtidigt som han lovordar de bränsleslukande etanolbilarna.

48. Harry Frank, 65.ABBs förre FoUchef är övertygad om att samhället drivs bäst med elektricitet. En dynamo med goda kontakter som pläderar för utbyggnad av såväl vind- vatten- som kärnkraft för att ersätta kol och olja.

49. Martina Krüger, 44. Talesman i energi- och klimatfrågor samt kampanjansvarig på Greenpeace, som avslöjar ljugande kraftbolag. Miljöaktivist sedan tonåren med kärnkraften i siktet. Blev civilingenjör för att kunna kämpa bättre.

50. Johan Ehrenberg, 51. Tidningsmakare med samhällsengagemang. Initiativtagare till den nya gör-din-egen-el-rörelsen. Hälften kan vi producera själva, anser han, och har småskaliga vindkraftverk och solcellspaneler till salu.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt