Här är de 30 hetaste clean tech-företagen

2007-04-20 07:57  
Michael Wood vill bjuda in investerarna till Sverige.

Ny Teknik har nu listan på de 30 glödheta svenska miljöteknik- och energiföretag som USA:s Stockholmsambassadör Michael Wood presenterade för amerikanska riskkapitalbolag i San Fransisco på torsdagskvällen.

 

Ny Tekniks tjänstlediga reporter Marie Alpman, som under våren arbetar på it-tidningen Red Herring i San Fransisco, var på plats på Stanforduniversitetet och lyssnade på Michael Woods tal till 18 representanter för amerikanska "clean tech-fonder" som är intresserade av vad Sverige har att bjuda.

Alla vill åka till Sverige

Hon säger till Ny Tekniks redaktion att intresset var mycket stort och Michael Wood fick frågan om han inte kan ordna en resa till Sverige så att alla får en chans att träffa företagen på plats.

Enligt Michael Wood nappade den svenska investeringsmyndigheten ISA:s representant Tony Svensson på intresset och Michael Wood är med på noterna.

- Jag tror att det kan bli en rundtur med investerare inom tre till sex månader, sa Michael Wood.

100 företag blev 30 utvalda
Från en bruttolista på 100 företag som Michael Wood och hans stab på ambassaden i Stockholm har besökt eller fått tips om från olika källor har han valt ut 30 svenska teknikinriktade företag som kan vara mest intressanta för amerikanskt riskkapital att investera i.

- Jag kan inte fatta beslut åt riskkapitalbolagen men jag kan hjälpa dem att se vilka möjligheter det finns i Sverige, sade han.

Företagen presenterades inte i detalj utan han delade ut ett häfte med namn och kortfattad beskrivning på företagen.

Kan bli stort som svenska säkerhetsbältet
Men budskapet var tydligt - Sverige är ett bra land att investera i alternativ energi i.

Han berättade för publiken om två svenska världsuppfinningar - katalysatorn och säkerhetsbältet.

- Kanske har något av dessa 30 företag "the seat belt of alternative energy", sade Michael Wood till de församlade riskkapitalisterna.

Fint folk i bänkarna
Enligt Michael Wood är investerarnas intresse för "clean tech" lika stort som det var för it på 1990-talet och seminariet på Stanford hade enligt Michael Wood lockat toppskiktet i riskkapitalvärlden.

- Jag hoppas att den information som jag presenterar kommer att höja Sveriges profil i Silicon Valley och leda till investeringar i Sverige, säger Michael Wood.

Bland de 18 riskkapitalbolag som var på plats fanns bland annat Sequoia, som är en av Googles största investerare.

Här fanns också representante för Morgan Stanley, Silicon Valley Bank och Draper Fisher Jurvetson Gotham, riskkapitalbolaget som är känt för att gå in i tidiga skeden av ett företags liv.

Men är svenskarna tillräckligt riskbenägna?
Ny Tekniks Marie Alpman rapporterar hem till Ny Teknik att de amerikanska riskkapitalisterna är något avvaktande trots allt.

- De undrade över saker som: tänker svenskarna tillräckligt stort, är de tillräckligt riskbenägna och är de villiga att satsa allt på jobbet, säger Marie Alpman efter seminariet.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt