Hans Blix blir kärnkraftkonsult åt Vattenfall

2009-01-14 15:58  

Förre IAEA-chefen Hans Blix ska bli säkerhetsrådgivare åt Vattenfall när energijätten vill övertyga Europa om att bygga ut kärnkraften. Det uppger tidningen Die Welt.

Vattenfalls koncernchef Lars Josefsson säger i en intervju i Berlin med tidningen Die Welt att energiföretaget vill öka effektuttaget på de tyska reaktorerna, och på sikt bygga nya kärnkraftverk i Tyskland.

I Tyskland råder dock förbud mot att bygga ny kärnkraft, och man har även ett avvecklingsprogram likt det svenska.

Men Lars Josefsson hoppas med tiden att opinionen vänder och att synen på kärnkraft ska förändras. Vattenfall har utarbetat ett nytt säkerhetskoncept, och har engagerat förre IAEA-chefen och inspektören av Iraks kärnvapensatsning Hans Blix som rådgivare.

De två kärnkraftverk som Vattenfall har i Tyskland, Brunsbüttel och Krümmel, står still efter en incident sommaren 2007. Upprustningen av anläggningarna är ännu inte klara.

Vattenfalls planer är att liksom i Sverige öka effektuttaget i befintliga anläggningar.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt