Han gör att lamporna hör dina steg

2008-04-15 23:00  

Lampan hör när du kommer i trappen och mjukstartar belysningen. Stockholmsföretaget Extronic kan tända och släcka lampor utan att de slits. Och elräkningen i trapphuset i Oskarshamn sjönk med 95 procent.

Företaget har utvecklat ett system för dynamisk styrning av ljuskällorna. Enligt Exotronic kan det spara mellan 75 och 95 procent av energianvändningen i lokaler som trapphus, korridorer, garage och lager.

Tekniken bygger på akustiska närvarodetektorer, som "hör" när en människa är på väg in i ett rum och tänder belysningen redan innan man stiger in i rummet.

Både hörbara och icke-hörbara ljud, så kallade infraljud, detekteras. Varje dörrblad fungerar som ett stort membran i en högtalare.

När dörren till ett slutet utrymme öppnas registreras det av systemet och belysningen tänds.

Så länge någon rör sig i rummet, eller gör andra ljud inom ett frekvensområde runt 6 000 Hz, är belysningen tänd.

Normalt sliter närvarostyrda system hårt på driftdon och ljuskällor, som "kallstartas" till full effekt.

Därför har Extronic utvecklat en styrning som inte tänder belysningen till max och som dessutom trappar ner ljusnivån i steg.

- Det gör att man kan sänkta kostnader både för el och underhåll, säger Extronics vd och grundare Dag Danell.

Men trots att det alltså finns bra teknik, som kan göra belysningen effektivare, är Dag Danell kritisk till utvecklingen.

- Det pågår allt för många plågsamma experiment med belysningsstyrning. Fel utrustning, monterad på fel platser av okunniga konsulter gör att besparingarna ofta uteblir.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt