Han cyklar på bambu

2011-06-14 23:00  
Till Thomas Fingers workshops i Berlin är alla välkomna för att bygga sin egen cykel i bambu. Foto: Thomas Olsen

I Tyskland är det mesta "eko", "bio", grönt och hållbart. Därför är det föga förvånande att man i Berlin kan bygga sin egen miljövänliga cykel - av bambu.

<p>- Jag ansökte om miljöpriset Berliner Umweltpreis och de tyckte att det var en fantastisk idé. "Har du en cykel att visa upp?" frågade de. "Inte än", sa jag - och gick hem och byggde en, berättar Thomas Finger, som driver projektet Berlin Bamboo Bikes. </p> <p>Thomas läser till ingenjör på Technische Universität i Berlin och har sysslat länge med material från förnyelsebara råvaror. </p> <p>- Bambu är idealiskt, vissa sorter har liknande egenskaper som metall. Och till skillnad från aluminium, som kräver enorma mängder energi för att producera, är bambu sprungen ur solenergi. </p> <p>2009 byggde Thomas sin första cykel med bambu han planterat i föräldrarnas trädgård i Sydtyskland. För tillfället importerar han bambu från Asien till sina workshop, där han lär ut hur man bygger en bambucykel. Men han planerar att starta en odling utanför Berlin.</p> <p>- Tanken är ju att använda regionala material och hålla transporterna korta. </p> <p>Workshopen är öppen för alla och Thomas tillhandahåller material, verktyg och instruktioner. Ramen består av bambu, resten är återvunna cykeldelar. Men han vill utveckla idén vidare och driver därför ett universitetsprojekt där 90 procent av cykeln ska bestå av material från växtriket. En första prototyp har redan byggts. </p> <p>- Målet var att ett par cyklar skulle rulla runt och synas som reklam för förnyelsebara råvaror, men nu vill jag fortsätta. Vi måste bryta vårt beroende av fossila bränslen och börja bygga hållbart.</p>

Eva Paulsen

Mer om: Bambu Miljö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt