Han är nummer 1 inom energi

2008-10-28 23:00  

- Klimatfrågan har skakat om hela energibranschen. Vi lever mitt i ett paradigmskifte. När vi om 20 år ser tillbaka kommer vi att säga: "Det var då det hände".

Det säger Lars G Josefsson när Ny Teknik ringer för att berätta att han toppar Ny Tekniks lista över de mäktigaste personerna i Energisverige.

- Omställningen av energisystemen drivs nu fram med stor kraft. Energi och klimat har på bara några år utvecklats till de största politiska frågorna både i Sverige och i världen, säger han.

Han är chef för Vattenfall, Sveriges i särklass största energiföretag och ett av de mest vinstrika alla kategorier.

Han har varit energirådgivare åt Tysklands förbundskansler Angela Merkel och är ordförande i de europeiska elbolagens branschorganisation Eurolectric.

Han har satt målet att Vattenfalls kolkraftverk i Europa ska vara koldioxidfria till minst 95 procent år 2050 och han har fått elbolagen i övriga västländer att lova 60-80 procent koldioxidminskning till 2050.

- Vi läser alla samma bok numera, men vi har kommit olika långt. Vattenfall är tidigt ute i det här paradigmskiftet genom att lova utsläppsfri el till 2050.

Brunkols-Josef
Han hade gjort Vattenfall till ägare av några av Europas smutsigaste kolkraftverk, fyra brunkolsverk i östra Tyskland.

Kolbrytningen i sig är ett stort miljöproblem eftersom hela byar måste flyttas när dagbrotten drar fram. I Tyskland har han kallats Brunkols-Josef.

Curbing Climats Change
Lars G Josefsson säger till Ny Teknik att han efter hand blivit blev varse storleken på klimatproblemet och att han drivs av en stark övertygelse att göra något åt det.

Det resulterade i vitboken Curbing Climate Change, som han presenterade på toppkonferensen World Economic Forum vintern 2005-2006.

Den handlar om att skapa ett hundraårigt, globalt "Kyotoavtal" för utsläppsrätter och att ta fram teknik för att göra kolkraftverken koldioxidfria.

Mr Clean och Mr Dirty
Lars G Josefsson har lyckats med konststycket att under ett och samma år både få utmärkelsen "European Hero" för sitt klimatengagemang och bli uthängd som chef för några av de smutsigaste kraftverken i Europa.

Hjältestatusen "Mr Clean" fick han hösten 2005 av tidskriften Time Magazine för sitt initiativ att få västvärldens energibolag att enas om metoder för att få ned koldioxidutsläppen.

Samtidigt stämplade Världsnaturfonden honom som en av de värsta klimatbovarna i energibranschen.

Vattenfalls fyra tyska brunkolsverk placerar sig alla högt upp på Världsnaturfondens lista "Dirty Thirty". Det var då, 2005-2006, som energi- och klimatfrågorna blev riktigt heta.

Al Gore tände gnistan
- Allt har hänt på bara tre år. Al Gores klimatfilm betydde mycket för debatten, Sternrapporten och rapporterna från FNs klimatpanel likaså. 2005 kom också EUs system med utsläppsrätter i gång, säger Lars G Josefsson.

- Jag kommer ihåg hur jag irriterades över att mina näringslivskolleger inte tog energi- och klimatfrågorna på allvar. Men nu är alla med på båten.

Tre röster om Lars G Josefsson

Johan Ehrenberg, "gör-din-egen-el-rörelsen":
Lars G Josefsson är Sveriges verkliga miljöministern i kraft av de pengar han styr genom Vattenfall.

De investeringar som Vattenfall gör i klimatförstörelse, genom satsningen på 100 miljarder i kolkraft i Tyskland på tio år innebär att hela Sveriges övriga samlade klimatpolitik är neutraliserad.

Att han har den här makten beror på att staten låter honom ha den. Vattenfall driver en egen klimatpolitik på tvärs med de politiska ledningarnas uttalanden.

Så visst är han mäktigast. Frågan är varför han tillåts vara det.

Lena Ek, EU-parlamentet, Centern:
– Han är chef för tyska kolkraftverk. Kolkraftsföretagen måste börja ta hand om sina egna problem. De måste vara beredda att satsa själva på reningstekniken.

¨Nu vill de ha EU-pengar för att bygga demonstrationsanläggningar. Om de därefter inte är beredda att satsa själva så är de på fel spelplan.

Arne Mogren, klimatchef, Vattenfall:
- Lars har en ovanligt stor förmåga att se vad som är viktigt både på kort och lång sikt. Det är en stor tillgång i elindustrin.

Hans starka engagemang i klimatfrågan och vilja till dialog har skapat stor respekt internationellt.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt