Hamburg förbjuder kaffekapslar av aluminium

2016-02-26 11:03  
Foto: Alamy

I en kampanj för att göra staden mer skonsam mot miljön förbjuds kaffekapslar av aluminium i Tysklands näst största stad Hamburg.

I en ny regelbok på 150 sidor listas produkter som staden inte längre ska lägga offentliga medel på och dit hör engångskapslar av aluminium för kaffemaskiner.

Orsaken är att dessa kapslar är svåra att återvinna eftersom de består av såväl aluminium som plast. Runt om i världen säljs varje år många miljarder sådana kapslar, varav flertalet anses hamnar i hushållssoporna.

Hamburg blir den första staden som säger nej till att engångskapslarna används inom den offentliga verksamheten.

Jens Kerstan, miljöansvarig politiker för de gröna i Hamburg, menar att staden kan föregå med gott exempel när det gäller vad de offentliga inköpen för flera hundra miljoner euro om året ska användas till, skriver Handelsblatt.

Den nya regelboken ska hjälpa stadens inköpare att undvika att upphandla miljöskadliga produkter, säger han. Förutom kaffekapslarna förbjuds även inköp av mineralvatten i pet-flaskor och klorhaltiga rengöringsmedel.

Inköpsreglerna öppnar samtidigt för vissa produkter att öka försäljningen. Exempelvis ska stadens tjänstebilar till hälften utgöras av elfordon år 2020. Idag är endast en fjärdedel av stadens personbilar eldrivna.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt