Halv miljard extra till kraftledningar

2009-04-15 10:49  
Kraftledningarna behöver byggas ut rejält i Sverige. Foto: Colourbox

Kostnaderna för nya stora kraftledningar stiger kraftigt i höjden. Regeringen föreslår i vårbudgeten därför investeringar på ytterligare 555 miljoner kronor. Största fördyrningen gäller nya 400 kV-ledningen mellan Sverige och Norge.

Affärsverket Svenska kraftnät behöver ytterligare 555 miljoner kronor under 2009. Detta i första hand för att klara utbyggnaden av den nya kraftledningen mellan Sverige och Norge och den nya likströmsförbindelsen till Finland (Fennoskan 2).

Men pengarna behövs också till förstärkningar av stamnätet inför byggandet av nya vindkraftverk i Norrland samt till Stockholms Strömprojektet, som ska förstärka eldistributionen i Storstockholm.

Det framgår avvårbudgetensom finansminister Anders Borg presenterar i dag.

Av den dryga halva miljarden planeras cirka 300 miljoner kronor gå till 400 kV-ledning som byggs på sträckan Nea-Järpströmmen mellan Sverige och Norge – ett projekt som Ny Teknik berättar mer om i kommande nummer.

Kostnaden beräknas nämligen bli dubbelt så hög som förvänta. Det landar på närmare 600 miljoner kronor.

Regeringen aviserar också att man vill höja investeringstakten i stamnätet för år 2010 med 790 miljoner kronor och med ytterligare 555 miljoner kronor för 2011. Detta i förhållande till den investeringsplanen för 2009-2011 som Svenska kraftnät tidigare redovisat.

Anders Borg avslöjar i dag också att regeringen vill sälja statens återstående aktier och tillgångar i den nordiska el-handelsbörsen Nord Pol till börsbolaget OMX AB, numera Nasdaq OMX Group.

Köpeskillingen är reglerad i avtal och uppgår till 40 miljoner norska kronor.

Orsaken är, enligt Anders Borg, att elhandeln alltmer utvecklas till en global marknad och att vinstmarginalerna därmed sjunker.

Läs mer om vårbudgeten på regeringens hemsida.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt