Halm i tryckkokare ger billigare etanol

2008-08-21 12:56  

Hur får man ut sockret från halm och andra restprodukter på billigaste sätt så att man kan göra etanol av jordbruksresterna? Den statliga danska energijätten Dong har svaret – kör halmen genom en tryckkokare!

Det bedrivs mycket forskning om den andra generationens etanolfabriker, den som ska göra etanol av svårbrytbar och sockerfattig cellulosa till skillnad från det sockerrika och lättjästa sockerröret, majsen och vetet.

Nu har Dong Energy utvecklat en teknik som kan lösa problemet.

Genom att förbehandla halm i gigantiska tryckkokare under 15 bars tryck kan man snabbare få fram rena cellulosafibrer, fria från bindemedlet ligning, och klippa sönder fibrerna i rätta längde så att sockret frigörs.

Med tryckkokningsmetoden kan man hantera större mängde halm åt gången, det vill säga mer torrvara än vid gängse metoder. Det gör att kostnaderna i produktionen minskar.

Tryckkokningsmetoden har utvecklats vid det före detta Elsamverket Skaelbaek på Jylland sedan 2002 och ska nu praktiseras i större skala vid Dongs största kraftverk, Asnaesvaerket i Kalundborg.

Dongs utvecklingsingenjörer har samarbetat med sockerbolaget Daniscos kemister, som leverar den enzym som bryter ned cellulosan till socker.

Den totala investeringen går på 300 miljoner danska kronor, varav den danska energimyndigheten står för en sjättedel.

Den nya etanolfabriken ska stå klar i slutet av nästa år och producera 5,4 miljoner liter bioetanol per år av 30.000 ton halm. Restprodukterna blir 20.000 ton bränslepellets och djurfoder.

Om demonstrationsanläggningen blir lika lyckad som Dong tror så hägrar stora licensintäkter vid en framtida teknikförsäljning.

- Licensförsäljning kommer att bli en stor affär för oss, säger Niels Henriksen, chef för den enhet, Inbicon, inom Dong som utvecklar teknik för bioenergi, till den danska tidningen Ingenjören.

- Vi har en dialog med flera intressenter. Det är ett otroligt stort intresse på alla de stora marknaderna i världen och det finns alltid någon som vill vara först med ny teknik och är beredd att ta riskerna, säger Niels Henriksen.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt