Halland bygger vågbrytare mot stormen

2014-12-12 13:19  
En tillfällig vågbrytare av containrar har byggts i Halmstad som skydd mot stormen. Foto: TT

Stormen Alexander väntas slå till mot Götaland under fredagskvällen. För att skydda hamnen i Halmstad har en tillfällig vågbrytare byggts av containrar.

Enligt SMHI drar ett nederbördsområde med snö eller regn in från sydväst under fredagen. Stormlågtrycket Alexander drar in under Götaland under kvällen och väntas passera österut under natten, med kraftig västlig vind främst över södra Götaland. SMHI tror att det kan bli stormbyar i Skåne, södra Halland, södra Småland samt på Öland och Gotland.

På grund av stormbyarna, som väntas nå cirka 25 meter per sekund, har SMHI utfärdat klass 2-varningar för delar av västra och södra Sverige.  Varningen innebär att vädret kan innebära fara för allmänheten och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

I Halmstad har Hallands hamnar förberett sig genom att bygga en 300 meter lång vågbrytare med hjälp av containrar i hamnen, rapporterar Sveriges Radio.

- Kan vi bryta vågorna så är vår förhoppning att vi inte ska få en översvämning, säger Carl-Henrik Hägg, produktchef i Hallands hamnar, till Sveriges Radio.

Hamnen drabbades hårt när stormen Gudrun slog till 2005. Då förstördes enligt Sveriges Radio 1 600 importerade bilar värda mer än 300 miljoner kronor av vattenmassorna.

Räddningstjänsten syd, som opererar i Skåne, rekommenderar allmänheten att surra fast lösa föremål i trädgårdar och gärna se till att ha ficklampa och batteridriven radio hemma i händelse av strömavbrott.

Aftonbladet rapporterar att flera tåg är inställda.  Både Skånetrafiken och Hallandstrafiken ställer in avgångar och SJ erbjuder återköp av biljetter på vissa sträckor.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt