Gynnsamt läge för havsbaserad vindkraft

2016-08-25 06:01  
Foto: Pixabay

Nya havsbaserade vindparker är på väg i Östersjön och Nordsjön. ”Det är billigare att bygga i Östersjön än Nordsjön – men billigast på land”, säger en expert.

Att bygga ett vindkraftverk på fastlandet är betydligt billigare än i Östersjön. Därför, anser branschorganisationen Svensk Vindenergi, det för svensk del vara mest gynnsamt för vindindustrin att expandera på land.

– Men självklart kan andra argument spela in som behovet av elproduktion i södra Sverige, säger Tomas Hallberg, som arbetar med tillståndsfrågor på Svensk vindenergi.

Den havsbaserade vindindustrin är på frammarsch i Europa. Här finns 24 av världens 25 största parker (en ligger i Kina). Och fler är på väg, som Hornsea i Nordsjön.

Under de sex första månaderna i år kopplades 114 nya turbiner till sjöss in på elnäten i Europa, med en samlad effekt på 511 MW, enligt lobbyorganisationen Windeurope. 13 nya havsbaserade parker var samtidigt på väg att byggas, vars samlade kapacitet förväntas bli 4 200 MW.

En av dem är Arkona på 385M, som planeras mellan Skåne och tyska Rügen, och ska tas i full drift 2019.

Det togs under första halvåret också beslut om att installera ytterligare 3 700 MW vindkraft i Europa, vilket är dubbelt så mycket som första halvåret 2015.

Energimyndigheten utredde i fjol ett särskilt svenskt stöd till havsbaserad energi. Men partierna bakom uppgörelsen i energikommissionen (S, MP, M, C, KD) föreslog i stället att avgifterna för att ansluta vindbolagens kablar till Svenska Kraftnät stamnät ska slopas. Om det förslaget är förenligt med EU:s statsstödregler är dock ännu oklart, enligt Tomas Hallberg.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt