Guldläge för grönt kol

2013-10-18 12:38  

Rostad flis blir ”grönt kol” som kan ersätta fossilt kol. En första större anläggning byggs utanför Umeå.

Skogsrester och annat som ska bli biobränsle måste först torkas. Umeå-företaget Bio Endev går ett steg längre och rostar flisen till ett torrt, sprött och energirikt material som företaget kallar ”grönt kol”.

Sedan 2009 har det gröna kolen tillverkats i en pilotanläggning där flisen rostas vid 250–350 grader i syrefri miljö i cirka tio minuter, en metod som kallas torrefiering.

För två år sedan fanns stora planer på en större anläggning i Örnsköldsvik, men det projektet fick läggas ner efter att Övik Energi klivit av som finansiär.

Nu står det klar att en större anläggning för demonstration och utveckling i stället byggs i Holmsund utanför Umeå.

- Den ska klara två ton i timman och kommer att innehålla uppdaterad teknologi. Bland annat har vi tagit bort onödiga saker och förbilligat hela systemet, säger Anders Nordin, professor i energiteknik vid Umeå Universitet och en av Bio Endevs grundare och ägare.

Demofabriken beräknas stå klar i mitten av 2014 och kostar 50 miljoner kronor att bygga. Pengarna satsas av Umeå Energi, som är en av delägarna i Bio Endev, Energimyndigheten och skogskoncernen SCA.

Samtidigt skalas produktionen upp i en ny pilotanläggning vid Norrlands Universitetssjukhus panncentral. Där tillverkas 150-200 kilo torrefierat material per timma jämfört med 15 kilo i den gamla piloten.

Tekniken har flera fördelar: En är det höga energiinnehållet. Flis som torkas och sedan torrefieras på plats vid avverkningsplatsen blir därmed mer ekonomiskt att transportera. ”Man vill ju inte fakta runt en massa vatten”, som Anders Nordin uttrycker det.

Materialet lätt att mala till pulver som kan pressas till pellets eller briketter och som i sin tur kan användas i befintliga kolkraftverk. En annan fördel är att det inte suger upp fukt vilket gör att det kan lagras utomhus.

Förutom SCA, som investerar fem miljoner kronor i den nya anläggningen, har Bio Endev kontakt med många företag som är intresserade av processen, säger Anders Nordin.

På frågan om processen inte är väldigt energikrävande svarar Anders Nordin att gaserna som bildas vid torrefieringen kan återanvändas för torkningen: Därmed skulle tillverkningen av pellets av grönt kol inte kräva så mycket mer energi än tillverkningen av vanlig pellets.

Marie Alpman

Mer om: SCA Miljö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt