Grundämnet underlättar återvinning av kärnavfall

2014-03-24 14:42  

Amerikanska kemister har upptäckt att Californium har enastående egenskaper att användas till förvaring och återvinning av kärnavfall.

Forskningen har visat nya egenskaper hos Californium. En egenskap var att det är mycket tåligt mot höga strålningsnivåer. Det visade sig även att ämnet kunde separera kärnavfall på ett sätt att en del av det kan återanvändas.

-Det är inte enbart en akademisk fråga, det här har verkliga praktiska tillämpningar. Det är nästan som ormolja att det låter för bra för att vara sant, säger Thomas Albrecht-Schmitt, professor vid Florida State University.

Det var dock en utmaning för forskarna att utföra experimenten. Totalt hade de endast tillgång till 5 mikrogram av ämnet. Kostnaden för att köpa in den mängden Californium är 1,4 miljoner dollar vilket gör att det kan dröja innan tekniken används storskaligt.

Enligt Thomas Albrecht-Schmitt har forskningen öppnat en hur ny värld inom kemin.

-Vi har ändrat hur folk ser på Californium och hur det kan användas.

Forskningen publicerades nyligen i Nature Chemistry.

Californium

Kemisk beteckning: Cf

Atomnummer: 98

Atomvikt: 251 u

Det är det tyngsta grundämnet som kan hittas naturligt i jordskorpan.

Californium är ett mycket radioaktivt ämne som tillverkas genom att bombardera plutonium med heliumkärnor.

Den vanligaste isotopen är Cf-252 vilken produceras på två ställen i världen, i Oak Ridge National Laboratory i USA och på Forskningsinstitutet för Atomreaktorer i Ryssland.

Eftersom Cf-252 är en mycket stark neutronkälla (170 miljoner neutroner i minuten) transporteras det i mycket kraftiga kärl. Transportkärlet för 1 gram Californium väger 50 ton.

Ville Westman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt