Grönt ljus för reaktorstart i Japan

2012-05-14 15:38  

Klartecken från den lokala myndigheten gör det nu möjligt att starta två reaktorer, och fler kan följa efter.

Sedan den 6 maj har Japan varit utan elförsörjning från kärnkraft för första gången på över 40 år.

Men nu har de lokala myndigheterna i länet Fukui givit klartecken till återstart av reaktorerna 3 och 4 vid kärnkraftverket Ohi.

Energibolaget Kepco har tidigare fått statligt klartecken för att starta reaktorerna, dock under förutsättning att de lokala myndigheterna godkände. Godkännandet kom idag, men det är ännu inte bestämt när reaktorerna börjar användas.

Enligt en undersökning som tidningen Yomiuri genomfört kommer de lokala myndigheterna i fem ytterligare län som hyser kärnkraftsanläggningar att ställa sig positiva till att reaktorer startas så snart de godkänts av de statliga kontrollmyndigheterna.

De har avvaktat hur ledningen i länet Fukui skulle resonera, och säger i undersökningen att de kommer att godkänna återstart om Fukui gör det.

Fem län säger nej till återstart och 23 vill inte ta ställning i frågan. Många företrädare för lokalstyret vill vänta och se hur den lokala opinionen reagerar på klartecknet till återstart av reaktorerna i Ohi.

Undersökningen gjordes i maj. I en motsvarande undersökning från mars var fyra län positiva till återstart.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt