Gröna lysrör går helt strålande

2009-04-21 23:00  

Medan mörkret råder i stora delar av svensk industri går en fabrik i Karlskrona strålande. Här tillverkas världens mest miljövänliga lysrör. Martin Malmros är vd för Aura Light.

* Hur går det för er?

-?Än så länge växer vi vidare. I fjol nådde vi en omsättning på cirka 450 miljoner kronor, och hittills har vi ökat 15 procent i år. Vi gynnas av det stora intresset för klimatsmart och energibesparande teknik.

* Varför kallar ni era lysrör för världens miljövänligaste lysrör?

-?De håller minst tre gånger längre än standardlysrör. Det betyder att det går åt en tredjedel så mycket material och transporter. Dessutom drar de 10 procent mindre energi. Den kombinationen är vi ensamma om.

* Hur blir rören så långlivade?

-?Ett skydd på katoden minskar slitaget från kvicksilvret, en extra beläggning skyddar glasets insida och så har vi en renare miljö inne i röret.

* Har ni fått några intressanta order på sistone?

-?Milanos tunnelbana byter ut alla sina lysrör mot våra och vi har nyligen tecknat ett tioårsavtal med Shell om säkra lysrör på oljeplattformar. Det är nya ordrar hela tiden.

-?Ett nytt område som växer väldigt kraftigt är gatubelysning. För ett och ett halvt år sedan lanserade vi en högtrycksnatriumlampa med lång livslängd, och inom ett år hade den tagit 10 procent av den svenska marknaden.

* Var sker tillverkningen?

-?60 procent tillverkas i Karlskrona. Resten i Tyskland bland annat.

Charlotta von Schultz

Mer om: Lysrör Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt