Grön energi - ingen frälsare i krisen

2009-03-24 23:00  

De jobb som skapas inom sol-, vind- och vågenergi de närmaste åren räcker inte på långa vägar till för att kompensera rekordvarslen i industrin.

Nästan 100 000 personer har varslats i Sverige under det senaste halvåret, de flesta inom industrin. Men näringsminister Maud Olofsson säger att det kommer nya jobb, inom förnybar energi.

Ny Teknik har ringt runt till tio företag som ofta pekas ut som de som ska skapa nya jobb inom vindkraft, solenergi och vågkraft. Resultatet är magert, räknat i nya jobb. I år och nästa år är det några hundra.

För även om några företag är framgångsrika är de små, som solpaneltillverkaren Rec Scanmodule, som "växer så det knakar".

- Det ringer mycket folk från tillverkningsindustrin i allmänhet, och bilindustrin i synnerhet, säger produktionschefen Joakim Sveder.

I år har företaget anställt 15. Under våren räknar ledningen med att det behövs ytterligare ett tiotal medarbetare.

Flera företag garderar sig. De nya jobben hänger på politiska beslut och/eller statligt stöd samt att marknaden växer som man hoppas.

Ett exempel är vågkraftföretaget Seabased, som räknar med att ha 1 000 anställda - när verksamheten är "fullt utbyggd". Just nu är man 30, varav några jobbar deltid. Företaget vill närmast bygga en referensanläggning i Lysekil tillsammans med elbolaget Fortum, men en förutsättning är ett stöd på drygt 100 miljoner från Energimyndigheten. Kommer man i gång blir det 100-200 nya jobb under 2010, går det bra i ett par år blir det några hundra till, och så vidare. Men blir det inget stöd är allt mycket osäkrare.

Detsamma gäller Cleanergy i Åmål. Får man finansiering av en ny fabrik blir det hundratals nya jobb. Annars: osäkert.

Störst på sol och vind i Sverige är industriföretag som ABB (kraftöverföring, kraftautomation och en rad komponenter till vindkraftverk), SKF (rullager, service och underhåll till vindkraftverk) och Siemens i Finspång (ångturbiner till solkraftverk).

Siemens i Finspång är också det företag som nyanställer flest: 180 förra året och ytterligare 120 de närmaste åren.

För SKF och ABB är läget annorlunda. Framgångar inom vindkraft kan i viss mån parera tapp på andra områden, så att man undviker uppsägningar i Sverige.

- Det är utmärkt för oss att kunna balansera nedgångar inom andra områden, men jag kan inte säga att det kommer att leda till nya jobb i Sverige, säger ABBs vd Sten Jakobsson.

Eddie Pröckl

Mer om: Varsel Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt