Greenpeaceaktivister i kärnkraftverk

2013-07-15 08:17  
I september 2012 tog sig ett antal aktivister från Greenpeace tog sig på morgonen över de yttre avspärrningarna till kärnkraftverket Ringhals. I morse bröt sig ett tiotal aktivister från miljöorganisationen in i kärnkraftverket Tricastin i södra Frankrike. Foto: Scanpix / Greenpeace / Handout

Tiotals Greenpeaceaktivister bröt sig in i kärnkraftverket Tricastin i södra Frankrike tidigt i morse, i en protest mot kärnkraften och de risker de menar att den medför.

UPPDATERAD. Uppemot 30 Greenpeaceaktivister bröt sig i morse in i kärnkraftverket Tricastin i södra Frankrike, i en protest mot kärnkraft. Aktivisterna hängde upp banderoller med texten "Tricastin: en kärnkraftsolycka" och "François Hollande: en katastrofpresident", enligt Isabelle Philippe, taleskvinna från Greenpeace.

– Det var den enklaste saken i världen för aktivisterna att komma in i kärnkraftverket, det tog dem 20 minuter att ta sig från ingången till toppen av byggnaden, säger hon.

Samtliga aktivister greps. Men det tog flera timmar att gripa alla eftersom vissa hade kedjat fast sig. Pierre-Henry Brandet, talesman för inrikesdepartementet, sade att aktivisterna "inte lyckats nå kraftverkets känsliga områden".

Greenpeace har flera gånger de senaste åren brutit sig in i kärnkraftverk för att påvisa säkerhetsproblem. 75 procent av Frankrikes el kommer från kärnkraft.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt