Greenpeace dumpar atomavfall i Bryssel

2010-10-07 09:28  

Ny Teknik kunde i går avslöja EU-kommissionens planer på en ny lag om slutförvaring av kärnavfall. I dag protesterar aktivister från Greenpeace utanför EU-parlamentet i Bryssel.

Greenpeace-aktivister från hela Europa, inklusive Sverige och Finland där planerna på underjordisk slutförvaring av kärnavfall kommit längst, ockuperade i morse EU-parlamentet.

Eller snarare flaggstängerna utanför parlamentet.

Samtidigt levererades radioaktivt kärnavfall till EU-parlamentarikerna.

Det handlar om radioaktivt material som Greenpeace samlat in längs stränderna vid den brittiska upparbetningsanläggningen i Sellafield, från havsbotten utanför det franska kärnkraftverket i Le Hauge, längst Molse Nete-floden i Belgien och från byar kring urangruvorna i Niger i Afrika.

- När detta släpps ut i naturen betraktas det inte som kärnavfall av dagens regelverk. Men när det nu samlas in måste det slutförvaras i hundratals år, skriver Ludvig Tillman, ansvarig för kärnkraftsfrågor på Greenpeace i ett pressmeddelande på torsdagen.

Greenpeace protesterar mot att EU-kommissionen vill lagstifta om underjordisk slutförvaring enligt den modell som utarbetats i Sverige och Finland.

Genom att tvinga samtliga EU-länder att upprätta konkreta planer på underjordisk slutförvaring räknar EU-kommission med att allmänhetens syn på kärnkraft vänds till det positiva.

- Men EU-kommissionens förslag baseras framför allt på kärnkraftsindustrins egna uppgifter och undgår problemen med opålitliga skyddsbarriärer, kopparkorrosion och dålig kunskap om sprickbildning, skriver Ludvig Tillman.

- Det är oerhört viktigt att EU-parlamentarikerna och allmänheten får veta att det som kommissionen vill för fram inte har någon vetenskaplig grund, skriver han.

Greenpeace har publicerat en rapport om slutförvaringen av kärnbränsle. Den heter Rock Solid.

Ladda ned den här.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt