Greenpeace blockerar Vattenfalls huvudkontor

2010-04-28 08:35  
Greenpeace sätter press på Vattenfalls bolagsstämma på onsdagen genom att blockera huvudkontoret i Stockholm. Foto: Johanna Hanno/Greenpeace

- Maud Olofsson, se till att Vattenfall ändrar kurs och slutar investera i ny kolkraft och ny kärnkraft. Den säger Greenpeace inför Vattenfalls bolagsstämma i morgon.

Svenska, tyska, danska, norska, finska och polska aktivister från miljöorganisationen Greenpeace blockerade på onsdagsmorgonen Vattenfalls huvudkontor i Stockholm.

De hade med sig gulmålade tunnor med radioaktiva symboler i svart och blockerade samtliga ingångar till huvudkontoret vid Humlegården i Stockholm.

Vattenfall håller bolagsstämma torsdag eftermiddag på konferenscentrat Nalen på Regeringsgatan och Greenpeace vill med sin aktion sätta press på Vattenfalls ägare svenska staten.

De tänker fortsätta sin blockad hela onsdagen fram till bolagsstämman på torsdagen.

- Maud Olofsson har haft över tre år på sig att påbörja den nödvändiga omställningen av Vattenfall. Men istället för satsningar på modern, hållbar energiteknik riskerar vi nu att Vattenfall bygger nya kärnreaktorer i Sverige och ännu fler kolkraftverk utomlands, säger Ludvig Tillman, Greenpeace talesman i energifrågor.

I ett öppet brev till näringsminister Maud Olofsson vädjar samtidigt Greenpeace kampanjchef Patrik Eriksson att regeringen tar ett fastare tag om styrningen av Vattenfall och leder in Vattenfall bort från kolkraft och kärnkraft.

- Det nya ägardirektivet som presenterades den 19:e mars i år kan snarast beskrivas som ett misslyckande och en missad chans – av dig och av den svenska regeringen, skriver Patrik Eriksson i det öppna brevet till Maud Olofsson.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt