Energi

Grafen kan ge supersolcell

Grafen med metallstrukturer i nanometerskala ökar förmågan att omvandla ljus till elektricitet med 20 gånger. Foto: Andrea Ferrari

En supereffektiv solcell som suger åt sig minsta lilla solstråle. Det kan bli resultatet om grafen kompletteras med nanometertunna strukturer.

Publicerad

Supermaterialet grafen har många eftertraktade egenskaper. Det leder elektroner med en snabbhet som inget annat material och släpper också igenom synligt ljus. Men trots det är materialet inte särskilt effektiv som solcell. Den saken kan det bli ändring på sedan brittiska forskare tagit hjälp av det optiska fenomenet plasmoner. Plasmoner är kollektiva elektronsvängningar i nanometersmå partiklar av metaller som guld eller silver. De uppstår när elektronerna suger åt sig energin hos det infallande ljuset.

Genom att förse grafen med nanometersmå strukturer av metall där plasmoner kan uppstå har forskare vid University of Cambridge och University o Manchester fått till en slags ljusuppfångande antenn. Mätningar visar att plasmonerna ökade grafens förmåga att omvandla ljus till elektricitet med 20 gånger.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här