Grafen kan ge supersolcell

2011-09-09 15:01  
Grafen med metallstrukturer i nanometerskala ökar förmågan att omvandla ljus till elektricitet med 20 gånger. Foto: Andrea Ferrari

En supereffektiv solcell som suger åt sig minsta lilla solstråle. Det kan bli resultatet om grafen kompletteras med nanometertunna strukturer.

Supermaterialet grafen har många eftertraktade egenskaper. Det leder elektroner med en snabbhet som inget annat material och släpper också igenom synligt ljus. Men trots det är materialet inte särskilt effektiv som solcell. Den saken kan det bli ändring på sedan brittiska forskare tagit hjälp av det optiska fenomenet plasmoner. Plasmoner är kollektiva elektronsvängningar i nanometersmå partiklar av metaller som guld eller silver. De uppstår när elektronerna suger åt sig energin hos det infallande ljuset.

Genom att förse grafen med nanometersmå strukturer av metall där plasmoner kan uppstå har forskare vid University of Cambridge och University o Manchester fått till en slags ljusuppfångande antenn. Mätningar visar att plasmonerna ökade grafens förmåga att omvandla ljus till elektricitet med 20 gånger.

- Om vi optimerar strukturer ytterligare tror vi att vi kan få fram en enhet som tar tillvara varenda foton och omvandlar dem till elektricitet, säger forskningsledare Alexander Grigorekno vid University of Manchester till Physics world.

Han menar också att det här är precis vad solcellsindustrin har väntat på.

I forskningsgruppen ingår även Andre Geim och Kostya Novoselov som förra året fick nobelpriset för upptäckten av grafen.

Forskarnas resultat har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Solcell Grafen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt