Gott om batterimetallen vanadin utanför Hörby

2019-12-18 13:19  
David Minchin, vd Scandivanadium, då provborrningarna startade i Lyby utanför Hörby i augusti. Arkivbild. Foto: Andreas Hillergren/TT

Det finns gott om batterimetallen vanadin i Hörbytrakten i Skåne, enligt bolaget Scandivanadium som genomfört provborrningar där.

Bolagets vd David Minchin säger i ett pressmeddelande att provborrningarna sammantaget visat att "Skåne har potential att förse världen med en av de batterimetaller som behövs för klimatomställningen".

Enligt de analyser som gjorts efter provborrningarna kan det finnas ungefär 117 miljoner ton vanadium i undersökningsområdet. Men delar av detta finns alltför nära bebyggelse för att vara möjligt att utvinna, enligt bolaget.

Samma företag vill provborra på Österlen, men har mötts av starka protester från gruvmotståndare.

Nästa steg för Scandivanadium blir ytterligare tester av det material som tagits upp i Hörby och fler provborrningar där företaget fått tillstånd.

Mer om: Vanadin Batterier

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt