Gotland behöver ny elkabel

2008-12-08 15:34  

Intresset för att bygga vindkraft på Gotland är större än någonsin. Men maxgränsen för att föra över el till fastlandet är nådd. En ny kabel krävs.

De många förfrågningarna gör att Gotlands Energi Geab inte i dagsläget kan lämna fler bindande offerter. Det beror på att de, om de leder till beställningar, kommer upp i mer än den tillgängliga nivån på 160 MW – den maximala effekten som Geab kan ansluta på ön.

För att vindkraften ska kunna byggas ut behövs en ny kabel till fastlandet. Alternativet är att en elintensiv industri etableras på Gotland eller att kapaciteten höjs i nuvarande kabel.

- Vi är inte i nuläget beredda att ändra på gränsen 160 MW. Vi har bedömt att vi tills vidare måste stanna på den nivån för att kunna fortsätta ha en säker elförsörjning till och på Gotland, säger Geabs vd Lars Samuelsson till Era.

Marie Feuk

Mer om: Elkabel Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt