Gör så här om du ska sätta upp ett vindkraftverk

2008-09-23 23:00  

Det tog Göran Gatenfjord ett år att ta sig igenom alla regler för att kunna sätta upp sitt vertikala vindkraftverk. - Vi har världens sämsta regelverk och vi får sämst betalt för elen.

Göran Gatenfjord är civilingenjör och när han surnade till över de höga elpriserna började jakten på ett smart vindkraftverk. På nätet hittade han ett kinesiskt verk med lodräta vingar som han importerade.

Men det tog ett år innan han fick ut någon el ur verket.

- Jag fick räkna om normerna och ta experter till hjälp. Regelverket är så ålderdomligt och krångligt att jag blev förbannad.

Göran Gatenfjord tog kontakt med Eon för att få koppla in sig på deras nät, precis som deras tyska kunder kan. Det tyska systemet innebär att ägaren till ett privat vindkraftverk får försäkran om ett fast pris på den el han eller hon säljer. Dessutom har elbolagen inte alls så höga avgifter för nätanslutning och inmatningsabonnemang som det svenska systemet.

I Tyskland krävs inte heller något provningsbart reläskydd eller någon yttre brytare, utan all säkerhet klaras med en felsäker brytare.

- Men det blev blankt nej från Eon, säger Göran Gatenfjord.

Tack vare sin bakgrund som civilingenjör och sin envishet kan Göran Gatenfjord sedan i juli i år förse sin villa med energi från sitt verk, som han har placerat ute på åkern, en bit från huset.

Fördelarna med det kinesiska verket jämfört med ett konventionellt är flera, enligt Göran Gatenfjord. Det är lägre, går tystare på grund av de lodräta vingarna och det ger upp till 18 procent fler kilowattimmar. Det har också en självbegränsande effekt.

- Oavsett om det blåser 15 eller 50 sekundmeter så ger det 6,5 kilowatt, eftersom vingarna begränsar effekten. Andra verk måste stoppas när det stormar, säger han.

Hundratals människor har hört av sig till Göran Gatenfjord. De vill köpa ett likadant vindkraftverk, så nu tänker han starta import från Kina.

- Men jag säljer inte ett enda innan köparen har fått byggnadslov, säger Göran Gatenfjord.

Göran Gatenfjord får medhåll från Eon att det svenska systemet borde ändras.

- Vi är tvungna att följa svenska regler men är beredda att utforma nya enklare regler, med Elsäkerhetsverket, säger Jan-Erik Olsson, informationschef på Eon Vind.

Så här sätter du upp ett vindkraftverk

1. Kontrollera vindförhållandena där du bor med Energimyndigheten.

2. Räkna ut den årliga energi-produktionen med hjälp av ditt verks effektkurva och vindhastigheten över året.

3. Gör en ekonomisk kalkyl för att se om det lönar sig.

4. Sök bygglov i din kommun. Olika regler gäller för olika kommuner.

5. Sök inkopplingstillstånd hos din elnätsägare.

6.När bygglov och tillstånd är beviljade - beställ verket.

7. Installera och anmäl till din elnätsägare att allt är klart för drift.

8. När du fått ditt tillstånd, låt en behörig installatör koppla in verket och kör.

Länkar hittar du via nyteknik.se

Marie Feuk

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt