Google gör som Smedjebacken

2009-02-12 07:30  

Google lanserar ett program som ska hjälpa konsumenterna att spara el och planera sin konsumtion bättre. En liknande tjänst har prövats i tre svenska kommuner sedan i början av 2000-talet.

Precis som kartprogrammet Google Maps bygger Googles nyaPower Meter på ett verktyg som ligger på nätet.

Det är gratis och öppet för alla, sedan är det upp till dig att mata in informationen.

I Googles kartor kan du visualisera var och hur långt du färdas, med den nya tjänsten ska du kunna visualisera din användning av energi.

Googles affärsidé med Power Meter är att bara erbjuda mjukvaran. Sedan hoppas det amerikanska företaget att andra leverantörer ska utveckla apparater som sköter själva mätandet och skickar uppgifterna vidare till Power Meter via internet eller mobilnätet.

Enligt Google ska kunden kunna följa sin elförbrukning ”nästan i realtid”.

Smedjebacken, Sollentuna och Södra Sandby
Det tolkar Jurek Pyrko, professor i energihushållning vid Lunds tekniska högskola, som att webbmätaren kommer att kunna visa användningen av el per timma.

Sådana tjänster finns redan – i Smedjebacken, Sollentuna och Södra Sandby, utanför Lund.

I början av 2000-talet installerade det svenska företaget Senea digitala elmätare i tusentals hushåll på tre orterna. Mätarna kopplades via mobilnätet eller radiolänkar till en webbmodul.

- De som deltar i försöken kan se hur deras elförbrukning förändras timme för timme, säger Jurek Pyrko.

Med den informationen på den egna datorskärmen är tanken att konsumenterna sedan ska kunna påverka sin förbrukning genom att till exempel släcka belysning och stänga av elektrisk utrustning.

Går inte riktigt som man tänkt sig
Men att försöka ändra beteende med hjälp av teknik har hittills visat sig vara svårt.

I Smedjebacken har det lokala energibolaget haft problem med insamlingen av mätdata.

I Södra Sandby visade det sig att elkonsumtionen inte minskade, trots möjligheten att övervaka sin användning nästan på direkten.

- Det räcker inte att bara montera in ny teknik i husen och sedan vänta på att det ska lösa alla problem. Vi måste också jobba med att förändra folks beteende, säger Martin Magnusson, som tidigare arbetade med utvecklingsfrågor på Växjö Energi.

I Växjö har kunderna hos det kommunala energibolaget fått möjlighet att följa sin användning per dag (i vissa fall per timma) via internet.

För att ytterligare stimulera sparandet har energibolaget och två kommunala bostadsbolag satsat hårt på information och tävlingar mellan hushåll, kvarter eller gator.

Uppföljningar visar att de som bara fått tekniken installerad sparat mindre än de som engagerats i projektet på olika sätt.

Smartare mätare

I dag finns det smarta mätare installerade i nio av tio svenska hushåll. De nya apparaterna kan öppna dörren till en rad nya tjänster.

Från och med den 1 juli 2009 måste nätföretagen läsa av alla kunders elmätare minst en gång i månaden. Det betyder att du betalar för den el som du faktiskt förbrukat.

Den nya förordningen innebär även att alla kunder har rätt att kunna ta del av statistik kring sin förbrukning.

- Än så länge kan du bara se hur mycket el du använder per månad, men när du kan börja kontrollera förbrukningen per timma blir den här tekniken riktigt intressant, säger Jurek Pyrko, professor i energihushållning vid Lunds tekniska högskola.

Enligt branschorganisationenSvensk Energihandlar det om mer än fem miljoner kunder som ska få nya mätare innan halvårsskiftet.

Totaltkostnad: 15 miljarder kronor
I dag finns de smarta mätarna installerade hos 90 procent (4,7 miljoner) av abonnenterna. Var åttonde abonnent har en mätare som redan är i gång och kommunicerar via mobilnätet med lokala insamlingspunkter.

Svensk Energi beräknar att mätarna kostat elleverantörerna cirka femton miljarder kronor.

För att få tillbaka de pengarna tror Jurek Pyrko att elleverantörerna och nätföretagen snart kommer att erbjuda olika tjänster mot betalning via de digitala mätarna.

Ett exempel på en sådan tjänst kan vara en panel i köket som varnar om användningen stiger kraftigt. I förlängningen kan en sådana ”konsumtionskontroll” kompletteras med teknik som gör att vi kan fjärrstyra våra hushållsmaskiner.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt