Glötesvålen får stöd till arktisk vindkraft

2008-06-13 14:45  
Aapuas vindkraftspark i Övertorneå drabbas av nedisning. Nu ska man testa ny teknik med Energimyndighetens hjälp. Foto: Kent Larsson

Energimyndigheten ger 3,4 miljoner i stöd till utveckling av isfria vindkraftverk i den planerade vindkratsparken Glötessvålen i sydvästra Härjedalen. Men först ska tekniken testas på Aapua i Tornedalen.

- I fjällområdet Glötessvålen råder det svåra nedisningsförhållanden, vilket innebär utebliven elproduktion och ekonomiska förluster, skriver Energimyndigheten i ett pressmeddelande på fredagen.

Pengarna går till avisningsprojektet ”Vindkraft i fjällmiljö” som är kopplat till just Glötessvålen.

De två pilotverk som ska utrustas med avisningsteknik finns i Aapua i Tornedalen och i Bliekevare, några mil från Dorotea.

Det handlar om att utveckla system som redan används i flygbranschen för att undvika nedisning under flygning.

Det är exploatören Vindkompaniet som sökt pengarna och man hänvisar till ett av de verk man har i Aapua-området stod stilla halva januari på grund av nedisning.

Verket kunde helt enkelt inte köras igång efter att ha stått stilla och blivit isbelagt på rotorbladen.

Enbart dessa två veckors stillestånd i januari kostade 1-2 miljoner koronor i uteblivna intäkter. Sedan inträffade det igen under mars.

- Projektet förväntas kunna öka produktionen från vindkraftverk i kallt klimat och visa på möjligheterna att etablera vindkraftanläggningar i fjällmiljö, skriver Energimyndigheten.

Tidigare i veckan flaggade vindkraftsbolaget Morphic-Dynawind för att man ska bygga tio isfria vindkraftverk i Uljabuouda i Arjeplogs kommun med teknik som utvecklats av den finska vindkraftsleverantören Winwind.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt