Glöm glödlampans mys

De testade lysdiodslamporna i tur och ordning från höger; Osram Parathom Classic A40, Pharox 300 och Eco Friendly PL7ndande.

Starkt ljus och bra färgåtergivning men ett kallare och mer riktat sken än en glödlampa. Ny Teknik har testat tre lysdiodsersättare till vanliga 40-wattare.

<p>Det är skillnad på ljus och ljus. Det kan Ny Tekniks testpanel konstatera efter att ha jämfört ljuset från tre olika lysdiodslampor med skenet från en vanlig, matt 40-wattare.</p> <p>Testlamporna skruvades in i identiska takarmaturer i ett mörklagt rum. Ett mönstrat tyg, som sträckts från bordet upp på väggen, användes för att jämföra ljusspridning och färgåtergivning.</p> <p>Det mjuka, varma och väl spridda ljuset från glödlampan kan ingen av lysdiodslamporna leva upp till. Alla tre ersättarna drar åt blått, men skillnaderna mellan dem är förvånansvärt stora.</p> <p>Den lampa som låg närmast glödlampan i ljusupplevelse var Pharox från Lemnis Lighting. Lampan drar aningen åt det gröna hållet, medan de övriga två gav ett blåaktigt ljus.</p> <p>Ljusstyrkan var det däremot inget fel på. Alla tre lamporna upplevdes som ljusstarkare än 40-wattaren. Däremot spreds ljuset inte lika mycket uppåt väggarna. Men även här fanns tydliga skillnader och Pharox-lampan spred ljuset bättre än de andra två.</p> <p>Även färgåtergivningen var god jämfört med 40-wattslampan, även om ljuset upplevdes som kallare.</p> <p>Som avlutning på testet jämfördes lysdiodslamporna även med en vanlig matt 60-wattare. Då bleknade även Pharox-lampan, trots att det på paketet anges att den ska kunna ersätta en 60-wattslampa. De andra två marknadsför sig enbart som ersättare för 40-wattare.</p> <p>På paketen finns även uppgifter om färgtemperatur och ljusflöde, men de kan vara missvisande. Ljuset från Eco Friendly skulle till exempel vara varmast i ton, men upplevdes som kallast. </p> <p>Eftersom priset på lamporna ligger på mellan 260 och 500 kronor och de påstås ha en livslängd på minst 25 år är ett gott råd att begära att få köpa lampan på öppet köp.</p>

Marie Alpman

Ulla Karlsson-Ottosson

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt