”Global överenskommelse mycket avlägsen”

2013-05-08 12:41  

-Jag är en stor anhängare av utsläppspriser på fossila utsläpp, men idag är en global överenskommelse mycket avlägsen.Ulf Svahn på Svenska petroleum- och biodrivmedelinstitutet betraktar ett globalt bensinpris på 20 kronor per liter som näst intill omöjlig under överskådlig tid.

Idag är det i stort sett bara Västeuropa som har någon form av skatt på bensin. I stora delar av världen är marknadspriset på drivmedel till och med subventionerat, och där har konsumenterna vant sig vid priser på ner mot några kronor per liter bensin. I Venezuela har priset, enligt internationell statistik, varit nere kring 15 öre per liter, och om Hugo Chavez tagit bort subventionerna till de egna invånarna hade han förmodligen blivit avsatt långt före förra valet.

-Bara att försöka minska subventionerna skapar politiskt kaos, säger Ulf Svahn, det visar exempel från till exempel Iran och Nigeria.

Att därtill lägga på tio kronor per liter bensin för utsläppsrätter finns sannolikt inte i tankevärlden hos de flesta av världens politiker.

Sverige har idag en energi- och klimatskatt på närmare sex kronor per liter bensin. Att öka på skatten med ytterligare en femma är i vart fall möjligt att spekulera om.

-Ett bensinpris på drygt 20 kronor per liter skulle dock inte omedelbart slå ut all försäljning av fossildrivna fordon, säger Ulf Svahn. Även om biodrivmedlen kan bli mer konkurrenskraftiga skulle tillverkningen inte kunna hålla jämna steg med en snabb avveckling av bensin och diesel, vilket skulle skapa en brist. Och elbilarna har fortfarande en bit kvar av utveckling för att kunna konkurrera med bränslen, även på en högre prisnivå. Dessutom ska ju elbilar försörjas med fossilfri el.

I Sverige och övriga Västeuropa går det kanske att föreställa sig ett scenario med ökade utsläppskostnader för fossila bränslen, men inte i resten av världen.

-Globala utsläppskostnader på tio-femton kronor per liter bensin är alltså inget som branschen planerar för, säger Ulf Svahn.

Lars Krögerström

Mer om: Debatt Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt