Glaciärhotellet ska ge mer energi än det förbrukar

2018-02-16 07:43  

Det norska hotellet, som är ett plusenergihus, ska ha ett årligt energibehov som är långt under ett vanligt hotell.

Plusenergihuset och hotellet planeras vid foten av Svartisen i Nordland, en av Norges största glaciärer, som ligger nästan på samma breddgrad som Sarek och Padjelanta i Sverige.

Hotellet, som har fått namnet Svart, ska enligt planen ha ett årligt energibehov som är 87 procent lägre än ett modernt hotell och kommer dessutom producera mer energi än det behöver till den dagliga driften.

- Att bygga i en så unik miljö som det är på Svartisen innebär hårda krav på oss som arkitekter. Det är extremt viktigt att Svart efterlämnar ett minimalt fotavtryck i den fina nordnorska naturen. Därför har vi lagt ner mycket tid på att skapa ett energipositivt hotell, med en tillhörande skonsam drift, säger Kjetil Trædal Thorsen, grundare och partner i den internationellt kända arkitektfirman Snøhetta.

Hotellet har Snøhetta utvecklat i samarbete med Arctic Adventure of Norway, Asplan Viak och Skanska.

Det 15 000 kvadratmeter stora hotellet kommer ligga vid en av Svartisens glaciärer i Meløy kommun i Nordland, halvvägs ute i Holandsfjorden.

Läs mer: De bygger smartaste elnätet – där elbilar ska hindra effektbristen

Planen är att byggnadsstarten ska vara om cirka ett halvår. Precis som i Norges andra fyra energipositiva hus kommer hotellet att producera mer energi än det använder i den dagliga förbrukningen, samt det som gick åt för att bygga hotellet och det som kommer att gå åt för att riva det i framtiden.

Trots att byggnaden ligger långt norrut är planen att energin ska produceras med hjälp av solceller.

- Vi vill bevisa att det är möjligt att bygga på ett miljövänligt sätt i arktiska områden, säger Trine B. Stølsnes på Arctic, ägda av Miris, till Teknisk Ukeblad.

Det har noga kartlagts hur solljuset träffar tomten under hela året för att optimera solcellernas placering.

- Vi trodde initialt att det kunde bli en utmaning med solenergi så långt norrut men det visar sig att det är fullt möjligt. Sommarens ljusa dagar och nätter kommer att hjälpa solpanelerna och gör att det ser bra ut på årsbasis, säger Stølsnes.

Det är inte planerat för någon batterilösning för att ta tillvara solenergin.Stølsnes berättar att överskottselen som produceras av solpanelerna på sommaren kommer säljas till det lokala elnätet.

- Om vintern, när det är mörkt, kommer hotellet köpa tillbaka el från elnätet. Men allt som allt producerar hotellet mer el än det förbrukar under ett år, säger hon.

Läs mer: Smarta självdraget kan halvera energiåtgången i datacenter

 

Solförhållandena är huvudorsaken till hotellets cirkulära utformning, och allt från hotellrum, restauranger och gemensamma utrymmen är strategiskt placerade för att utnyttja solljuset på bästa möjliga sätt under dygnet och säsongerna.

Hela taket är täckt av lokalt producerade solpaneler som är utvecklade med hjälp av vattenkraft så att klimatpåverkan blir så liten som möjlig. Dessutom planeras geotermiska brunnar kopplade till värmepumpar för att värma upp hotellet.

Men det håller inte med endast egen energiproduktion om man vill bygga ett "powerhouse".

Hotellet ska byggas till stor del av trä, för att minimera den miljömässiga belastningen, och man har reducerat användningen av energikrävande material som betong och stål så mycket som möjligt.

Det har också lagts stor vikt på att reducera det dagliga energibehovet när hotellet är i drift.

- Vi har reducerat uppvärmningsbehovet genom att isolera och täta bygget extremt väl samt undvikt köldbryggor mellan insida och utsida. Dessutom har vi utnyttjat den passiva solenergin genom att släppa in solvärmen i perioder av året och dygnet när solvärmen behövs och samtidigt undvika behovet för kylning, berättar arkitekt Zenul Kahn från Snøhetta.

Detta görs med passiv och aktiv solavskärmning.

- Dessutom reduceras behovet för fläktanvändning i ventilationssystemet genom att sänka hastigheten på luften, säger Kahn.

Belysning, uppvärmning, markiser och vattenförbrukning styrs med sensorer för att undvika onödig energianvändning.

Artikeln var först publicerad i Teknisk Ukeblad.

Snøhetta

Norskt arkitektkontor som står bakom flera internationellt uppmärksammade byggnader. Bland dem finns biblioteket i Alexandria, operahuset i Oslo, minnespaviljongen vid Ground Zero i New York och i Sverige landskapsparken kring Max IV i Lund.

Mari Gisvold Garathun

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt