Gigantiskt vattenkraftverk öppnat i Kina – miljögrupper varnar

2021-06-28 15:27  
Vattenkraftverket Baihetan i sydvästra Kina. Bilden är släppt av den statliga nyhetsbyrån Nya Kina, som daterar den till den 27 juni. Foto: Jiang Wenyao/AP/TT

Delar av verksamheten har inletts vid ett nytt enormt vattenkraftverk i sydvästra Kina, rapporterar statliga medier.

Den 289 meter höga anläggningen, kallad Baihetan, är det andra största vattenkraftverket i världen mätt i energiproduktion efter De tre ravinernas damm i kinesiska Hubeiprovinsen.

Vid full verksamhet ska kraftverket ha kapacitet att generera 16 000 megawatt. Anläggningens damm är byggd i Yangtzefloden, vid gränsen mellan provinserna Yunnan och Sichuan.

Läs mer: Rapport: Därför behövs en kroppspulsåder för vätgas genom Sverige

Kina har de senaste åren satsat på utbyggnad av vattenkraft för att försöka möta det ständigt växande energibehovet från världens största befolkning. Baihetan beskrivs som en viktig del i försöken att minska landets beroende av kolkraft.

Miljögrupper har dock varnat för att dammbygget bland annat hotar flera djur- och växtarter, och utgör hälsorisker för människor nedströms.

Mer om: Vattenkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt