Energi

Gigantiska kraftprojekt drar ABB genom lågkonjunkturen

ABB bygger en kraftmotorväg mellan de nya vattenkraftverken i Rio Madeira i nordöstra Brasilien och industristaden Sao Paolo 250 mil bort. Det är det andra stora projektet för ABB i Brasilien genom tiderna. Det första vara Itaipu-projektet 1984-1987.
Den nya transformatorenheten för den 800 kV kraftöverföringslänk som ABB är med och bygger mellan Xiaangjiaba och Shanghai i Kina. Det blir världens största med en effekt på 6 400 MW.
Så här ser det ut inne i omriktarstationerna som förvandlar växelström till högspänd likström. Bilden är från en av 600 kV-stationerna i Tre Raviner-projektet i Kina.
De runda tyristorerna är själva hjärtat i omriktarstationerna. De är inte större än ishockeypuckar, men är desto fler. För att bygga en stor omriktaranläggning krävs flera tusen tyristorer och det är kunskapen om hur dessa halvledare ska programmeras som är Ludvikaingenjörernas unika kompetens.
Claes Scheibe, ABB i Ludvika.

I den iskalla lågkonjunkturen har en bransch klarat sig bättre än andra – kraftöverföring. Den senaste storaffären är en 250 mil lång kraftledning från Amazonas till Sao Paolo i Brasilien där ABB:s del är värd 3,8 miljarder kronor.

Publicerad

Det är det brasilianska energiföretaget Abengoa Group som ska bygga världens hittills längsta kraftöverföring från sina nya vattenkraftverk i Rio Madeira i Amazonas i nordvästra Brasilien till industristaden Sao Paolo vid kusten 250 mil längre söderut.

ABB ska bygga en 600 kV-länk med en kapacitet på 3 150 MW plus en 800 MW-station för omvandling av likström direkt till växelström. Ordervärdet är 540 miljoner dollar, motsvarande 3,8 miljarder kronor.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här