Gigantiska kraftprojekt drar ABB genom lågkonjunkturen

2009-08-11 12:58  

I den iskalla lågkonjunkturen har en bransch klarat sig bättre än andra – kraftöverföring. Den senaste storaffären är en 250 mil lång kraftledning från Amazonas till Sao Paolo i Brasilien där ABB:s del är värd 3,8 miljarder kronor.

Det är det brasilianska energiföretaget Abengoa Group som ska bygga världens hittills längsta kraftöverföring från sina nya vattenkraftverk i Rio Madeira i Amazonas i nordvästra Brasilien till industristaden Sao Paolo vid kusten 250 mil längre söderut.

ABB ska bygga en 600 kV-länk med en kapacitet på 3 150 MW plus en 800 MW-station för omvandling av likström direkt till växelström. Ordervärdet är 540 miljoner dollar, motsvarande 3,8 miljarder kronor.

Beställningen gäller två gigantiska ”omriktarstationer” som omvandlar växelströmmen från vattenkraftverken i norr till högspänd likström och tillbaka till växelström när man nått förbrukarna vid kusten.

ABB levererar inte själva ledningarna i det här fallet. Det är överföringstekniken i omriktarstationerna som är ABB:s grej.

- Nej, när kraftöverföringen sker över land handlar det nästan alltid om luftledningar och då är inte vi leverantörer. Men så fort det är kablar som grävs ned i marken eller läggs på havsbotten är vi med - Polenkabeln, Finlandskabel och Irlandskabeln till exempel, säger Claes Scheibe, chef för ABB-koncernens hvdc-verksamhet.

I Ludvika tackar man sin lyckliga stjärna för den framlide Aseaingenjören Uno Lamms uppfinning med högspänd likström – hvdc – som gjordes redan på 1940-talet och som fick sitt genombrott med undervattenskabeln mellan Gotland och det svenska fastlandet för snart 60 år år sedan.

Sedan dess har Ludvika varit en av kraftöverföringens stora centrum i världen. ABB har fortfarande cirka hälften av världsmarknaden. De två största konkurrenterna är Siemens och Areva.

- Hela marknaden för hvdc har mer än fördubblats varje år de senaste åren. Just nu säljer vi mer än vi någonsin gjort, säger Claes Scheibe.

Det är inte bara de gigantiska vattenkraftsprojekten i Kina och Sydamerika som drar utan framöver också de stora investeringarna i havsbaserad vindkraft och nu också intresset för stora solkraftverk i Sahara och andra öknar i världen.

Den senaste tidens stora prestigeprojekt för ABB är 500 kV-länkarna i Kina från kraftsverksprojektet Tre Raviner i Yangsefloden och den kraftfulla 800 kV-länken på 6 400 MW effektuttag från Xiangjiaba till Shanghai – en sträcka på drygt 200 mil.

Uhvdc – ultra high voltage direct current – är de hittills kraftfullaste anläggningarna för överföring av högspänd likström.

Ett annat stort projekt som ABB nyligen tagit är kraftlänken mellan Irland och Wales – Eirgrid. Det är visserligen bara på 500 MW effektuttag men ett stort system som också omfattar undervattenskabeln från Irland.

Stora Teknikpriset för 800 kV-utvecklingen
Förra året fick "likströmslaget" på ABB i Ludvika ta emot Stora Teknikpriset för sin bragd att höja spänningen i kraftövergöringen från 500 kV till 800 kV.

- Det är en hel påse nötter vi har knäckt, sade då projektledaren Urban Åström som svar på vad som var den avgörande tekniska utmaningen.

Nya isoleringsmaterial, styrdatorer, brytare och elektroder - årets vinnare fick lösa problem inom vitt skilda teknikområden för att nå sitt mål.

Systemet ska klara överföring av högspänd likström, hvdc, med effekter på upp till 9 000 megawatt.

Att spänningen höjts från 500 till 800 kilovolt gör att det räcker med färre ampere ström för att överföra effekten. Resultatet blev en minskning av energiförlusterna i överföringen med nära 40 procent, och nu kommer miljardorderna.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt