Gigantisk kolkälla hittad i havet

2014-04-01 14:34  
En brittisk undersökning av havsbotten i Nordsjön har hittat över tre biljoner ton kol. Foto: TT

Nya kolfyndigheter i Nordsjön kan göra Storbritannien energioberoende i århundraden.

Ny data från brittiska undersökningar av havsbotten visar på gigantiska fyndigheter av kol, skriver International business times.

- Vi tror att det finns mellan tre och tjugotre biljoner ton kol begravt. Det är tusentals gånger mer än all olja och gas vi hittills tagit upp, vilket är ungefär sex miljarder ton. Om vi kan utvinna endast några procent av det här kolet, kommer den energin att räcka till att försörja Storbritannien i flera decennier eller till och med sekel, säger Dermot Roddy, adj. professor i energisystem vid Universitetet i Newcastle, till International business times.

Än så länge har inte fyndigheterna bekräftats helt och hållet av geologiska undersökningar.

- Tekniken som använts, seismisk avbildning, har blivit så känslig att vi att se exakt var vi kan hitta gas, olja och kol. Fracking är också en teknik som förbättrats kraftigt. Om vi sätter miljöfrågan åt sidan kommer vi kanske vara självförsörjande på både olja och gas inom tio år, säger Richard Selley, professor i petroleumutforskning vid Imperial College i London.

Enligt International business times kommer den första borrningen att ske i slutet av 2014.

Ville Westman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt