Giftskandalen i Blekinge: PFAS-föreningen stämmer staten

2015-08-14 13:18  
Herman Afzelius Foto: PFAS

PFAS-föreningen - de som drabbats av gifter i dricksvattnet i Blekinge - kräver minst 50 000 kronor per person av staten samt bland annat utfästelser om medel för eventuella framtida sjukdomar.

Miljöminister Åsa Romson (MP) avslog nyligen en ansökan från PFAS-föreningen om bidrag för att driva en rättslig process mot Försvarsmakten, som under många år använt brandskum med toxiska perfluorerade ämnen, PFAS, vid Kallinge flygplats när man övat brandsläckning.

Hennes besked var att det saknas rättsliga möjligheter för regeringen att lämna bidrag för att driva rättsprocesser.

-Det är korrekt att vi fick avslag för medel till att driva en process mot Försvarsmakten, säger Herman Afzeliues, ordförande, i den lilla föreningen PFAS, som består av personer som druckit av vatten i Kallinge.

Föreningen diskuterar nu tillsammans med en advokatbyrå hur man ska gå vidare med kraven på ersättning, medicinska kontroller och utredningar av effekterna. Höga halter av gifterna har uppmätts i blodet på boende.

PFAS-föreningen, som träffade Åsa Romson i april i år, har nu bestämt sig att ställa vissa baskrav på de statliga myndigheterna. I ett pressmeddelande i dag skriver man att man begär:

*Minst en kostnadsfri grundlig hälsokontroll årligen, samt uppföljningar om så krävs,

*Fri sjukvård och medicinering för sjukdomar och besvär på grund av PFAS-förgiftningen.

*Ekonomisk ersättning för den som redan blivit sjuk eller i framtiden kommer drabbas av sjukdom eller besvär på grund av PFAS-förgiftningen.

*Att det tillskjuts ekonomiska medel för genomförande av opartiskt, omfattande, grundlig och långsiktig forskning.

* Minst 50 000 kronor för kränkning till varje person med bevis av förhöjda värden av PFAS.

Enligt Herman Afzelius, som själv tillsammans med sina två barn, lever med förhöjda nivåer av substanserna i blodet, har många av de drabbade i Kallinge med omnejd tröttnat på att ansvaret för miljöskandalen inte tydligt klarläggs av myndigheterna - och på att Försvarsmakten inte agerar och tar på sig ansvar.

Föreningen är därför beredd att driva en rättslig process riktad mot den militära myndigheten.

Enligt Conny Hägg, ämnesråd på miljödepartementet, har man från departementets sida gett föreningen rådet att vända sig till Justitiekanslern, JK, med sina ersättningskrav.

Enligt Herman Afzelius kommer man nu även överväga den juridiska möjligheten.

-Många som bor här har inte råd att driva en lång rättsprocess, det är viktigt att ersättningsfrågan inte blir en klassfråga, säger han.

Under det 30-tal år som brandskummet med PFAS-ämnena använts i Blekinge kan uppåt 27 000 människor som bott, verkat eller nu bor i området vara drabbade, enligt Herman Afzelius.

En utredning av de medicinska effekterna pågår vid AMM, Arbets- och miljömedicin, vid Skånes universitetssjukhus i Lund.

 

Mer om: PFAS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt