Giftiga kemikalier i underkläder

2013-06-24 10:11  
Kemikalieinspektionens test visar halter av farliga kemikalier i en rad kroppsnära plagg. Foto: Scanpix

Flera giftiga ämnen, som bland annat kan vara cancerframkallande, har hittats i underkläder och badkläder.

Kemikalieinspektionen har låtit undersöka 110 plagg från 29 butiker i Sverige. Det handlar om kläder som ska bäras direkt mot huden, till exempel scarves, badkläder, underkläder och t-shirts. Resultatet visar att flera förbjudna ämnen finns i kläderna.

48 plagg, främst underkläder, innehöll ämnet nonylfenoletoxilat. Det är ett ämne som framför allt är giftigt för vattenlevande organismer och som är förbjudet att använda i EU, med några få användningsområden som undantag.

I 13 av plaggen fanns endast låga halter av nonylfenoletoxilat.

– Att så mycket som 32 procent av plaggen verkligen innehåller ämnet ger en stark indikation på att det är vanligt förekommande i importerade kläder, säger Camilla Westerlund, inspektör på Kemikalieinspektionen, på myndighetens hemsida.

När nonylfenoletoxilat bryts ner i miljön bildas nonylfenol, som har misstänkt hormonstörande egenskaper. Sverige har agerat för att nonylfenol och nonylfenoletoxilater även ska förbjudas i textilier som importeras till EU.

De klädesplagg som analyserades från de större klädbutikskedjorna innehöll dock inget nonylfenoletoxilat.

Ett tryck på en barnbaddräkt innehöll låga halter av ftalaten DEHP, som klassas som hälsofarlig av EU på grund av att den kan skada reproduktionsförmågan. Den är förbjuden i leksaker och barnavårdsartiklar men inte i kläder.

Några t-shirts innehöll också ftalater som inte får finnas i höga halter i leksaker och barnavårdsprodukter.

Två scarves och en t-shirt innehöll förbjudna halter av azofärgämnen. Vissa azofärgämnen kan brytas ner till arylaminer som bedöms vara cancerframkallande.

Azofärgämnen och nonylfenoletoxilat används för att färga textiler. Ftalater är en grupp kemiska ämnen som används som mjukgörare i plast.

Samtliga företag har informerats om Kemikalieinspektionens undersökning och dess resultat. De plagg som innehöll otillåtna ämnen måste sluta säljas.

Även andra undersökningar har tidigare avslöjat förekomst av kemikalier i kläder. Råd & Rön visade nyligen att ett par kalsonger från Salming innehöll höga halter av nonylfenoletoxilat och nonylfenol. Tidigare har även Greenpeace påvisat att H&M:s kläder innehöll små mängder nonylfenoletoxilat.

Linda Nohrstedt

Mer om: Cancer Kemikalier

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt