Giftiga kemikalier hittade i barnkläder

2014-01-14 13:43  

Greenpeace har hittat farliga kemikalier i 76 av 82 testade skor och klädesplagg för barn.

Resultatet av undersökningen presenterades under tisdagen i rapporten A Little Story About the Monsters in Your Closet (ungefär En liten saga om monstren i din garderob).

Undersökningen har gjorts genom att Greenpeace har köpt in 82 olika produkter från tolv klädmärken i 25 olika länder och regioner världen över. I Sverige inhandlades fyra plagg från Adidas, Burberry, H&M och Nike.

Produkterna har sedan undersökts av oberoende ackrediterade laboratorier för att se om de innehåller farliga kemikalier. Alla produkter testades för nonylfenoletoxilat och en del undersöktes även med avseende på ftalater, organiska tennföreningar, perfluorerade ämnen och antimon. Testerna för antimon gjordes vid Greenpeace eget laboratorium i Storbritannien.

Flera av de ämnen som Greenpeace letade efter i kläderna är hormonstörare som kan påverka fortplantningsförmågan och immunförsvaret.

I 76 av de 82 produkterna hittades minst en farlig kemikalie i en halt över detektionsgränsen.

– För föräldrar som försöker handla giftfria kläder till sina barn är det här en mardröm. De farliga kemikalierna finns i såväl exklusiva lyxmärken som budgetkläder. Dessa gifter förorenar vattendrag och sprids över hela jorden. Klädföretagen måste sluta använda giftiga kemikalier och gå över till de miljömässigt bättre alternativ som redan finns i dag, säger Annica Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, i ett pressmeddelande.

Varje klädmärke som testades hade plagg som innehöll farliga kemikalier. Enligt Greenpeace hade en baddräkt från Adidas högre halter av perfluoroktansyra, PFOA, än vad som är tillåtet enligt företagets egen policy. En t-shirt från Primark innehöll elva procent ftalater och höga nivåer av nonylfenoletoxilat hittades i produkter som säljs av Disney, American Apparel och Burberry.

– Vår undersökning visar att det fortfarande finns mycket kvar att göra innan vi kan lita på att de kläder och skor vi köper till våra barn är giftfria, säger Annica Jacobson.

Greenpeace driver en kampanj som kallas Detox, där klädföretag uppmanas att fasa ut alla farliga kemikalier i produktionskedjan till år 2020. Hittills har 18 stora klädmärken åtagit sig detta och enligt Greenpeace gör flera av dem tydliga framsteg mot målet. De senaste två företagen att ansluta sig är Fast Retailing och Coop.

Greenpeaces resultat

Nonylfenoletoxilat hittades i 50 av de 82 produkterna, i halter mellan 1 och 17 000 milligram per kilo. De högsta nivåerna fanns i artiklar från C&A, Disney, American Apparel och Burberry.

Ftalater hittades i 33 av 35 produkter. De högsta halterna hittades i en t-shirt av märket Primark som såldes i Tyskland och en bebisdräkt från American Apparel som såldes i USA. T-shirten innehöll elva procent ftalater och bebisplagget 0,6 procent. Greenpeace konstaterar att dessa halter inte skulle vara tillåtna i leksaker och barnartiklar som säljs i EU enligt EU:s lagstiftning. Men den lagstiftningen omfattar inte kläder.

Organiska tennföreningar hittades i sex av 32 testade artiklar. De högsta halterna fanns i tre olika skor av Puma och Adidas. Alla dessa hade högre halter av dioktyltennföreningar, DOT, än Puma och Adidas egen policy.

Perfluorerade ämnen hittades i alla 15 testade artiklar. Perfluoroktansulfonat, PFOS, fanns i en Adidas-sko och i en baddräkt från Burberry. I en baddräkt från Adidas var halten av PFOA högre än gränsen på 1 mikrogram per kvadratmeter som Adidas har i sin egen policy.

Antimon hittades i alla 36 artiklar.

Farliga kemikalier

Perfluorerade ämnen används i kläder för sin förmåga att stöta bort vatten och olja. PFOS är giftigt och reproduktionsstörande och bryts inte ned i naturen. PFOA är också reproduktionsstörande och misstänks även vara cancerframkallande.

Nonylfenoletoxilat används bland annat i tvättmedel och färger. I naturen bryts ämnet ned till nonylfenol som är giftigt för vattenlevande organismer och misstänks ge nedsatt fortplantningsförmåga.

Ftalater används mestadels som mjukgörare i plast, särskilt PVC. Vissa ftalater kan skada fortplantningsförmågan och har förbjudits i leksaker och barnvårdsartiklar. DEHP är en ftalat som har visat sig vara hormonstörande i djurförsök.

Antimon är en halvmetall som har flera likheter med arsenik. Den används som tillsatsämne i textilier och plast, bland annat som flamskyddsmedel och färgmedel. I koncentrerad form är ämnet hälsofarligt. Långvarigt intag kan ge ögonskador, hosta och ät- och sovstörningar. Akuta effekter vid stort intag är kramper, diarré, hjärt- och andningsproblem. En antimonförening misstänks vara cancerframkallande.

Organiska tennföreningar används bland annat som bakteriedödare och som stabilisatorer i plast. Vissa föreningar har hormonstörande egenskaper och kan störa fortplantningen.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt