Giftiga ämnen upptäckta i dricksvatten

2015-08-26 13:03  
Övningar med brandskum vid flygflottiljen F21 pekas ut som en trolig källa till gift i en dricksvattenbrunn. Foto: TT

Höga halter av giftiga perfluorerade ämnen har uppmätts i en brunn utanför Luleå. Övningar med brandskum vid flygflottiljen F21 pekas ut som en trolig källa. Försvarsmakten avråder från vattenanvändning

Ett prov i en borrad brunn vid Lulnäsudden visade att vattnet innehöll 1 900 nanogram perfluorerade ämnen per liter. Det är långt över Livsmedelsverkets rekommendation att gravida kvinnor och spädbarn inte ska dricka vatten som innehåller mer än 900 nanogram perfluorerade ämnen per liter.

Grundvattentäkten förser ett 70-tal sommarstugor med vatten. Försvarsmakten avråder nu från att vattnet används för dricksvatten eller matlagning.

Folke Borgh, jurist på Försvarsmaktens miljöprövningsenhet, påpekar dock att det endast är ett prov som har uppvisat höga halter perfluorerade ämnen. Fler prover ska tas för att få en bättre bild av spridningen av föroreningen.

- Men för att ta det säkra före det osäkra väljer vi att avråda från att dricka vattnet direkt, säger han.

I ett pressmeddelande uppger Försvarsmakten att en tankbil med dricksvatten ska köras till Lulnäsudden.

Perfluorerade ämnen misstänks kunna ge skador på sköldkörtel, lever, fettomsättning, fortplantningsförmåga och immunförsvar om de intas i höga halter under lång tid. Ämnena är mycket stabila, en del bryts inte alls ner i naturen medan andra bryts ner mycket långsamt.

Källan till föroreningarna av grundvattnet vid Lulnäsudden tros vara det brandsläckningsskum som har använts på brandövningsplatsen på F21. Äldre brandskum innehöll tidigare det perfluorerade ämnet PFOS, perfluoroktansulfonat, som numera är förbjudet inom EU.

Brandövningsplatsen på F21 var i bruk fram till början av 1990-talet.

- Föroreningarna är ett arv från tidigare verksamhet som vi nu får ta hand om på lämpligt sätt på kort och lång sikt, säger Folke Borgh.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Linda Nohrstedt

Mer om: PFAS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt