Giftiga ämnen kvar i vind- och solverk

2010-06-07 12:38  

Tillverkare av vindkraftverk och solpaneler behöver inte byta ut giftiga ämnen som bly, kvicksilver och kadmium i produkterna.  EU-parlamentets miljöutskott anser att de inte behöver tas med i ett reviderat direktiv om farliga ämnen i el och elektronik.

Inom EU jobbar man just med att se över  ett tilläggsdirektiv som förbjuder farliga metaller och giftiga ämnen i elektriska och elektroniska hushållsapparater och konsumentvaror, kallat Rohs  (Directive on the  Restriction of Hazardous Substances in electrical och electronical equipment). 

Det nya är att EU-kommissionen vill utvidga Rohs och anser att de ämnen som nu är listade ska förbjudas i alla el- och elektronik produkter, om de inte uttryckligen är undantagna.

EU-parlamentets miljöutskott, som i förra veckan röstade om förslaget, anser att återvinningsindustrin bör ges undantag för vindkraftssnurror och solpaneler. Enligt nyhetsbrevet Euractive kom ändringen som en eftergift gentemot återvinningsbolagen som lobbat intensivt inför omröstningen i utskottet.

Utskottet föreslår också  att undantag ska göras för vissa storskaliga installationer, industriverktyg och el- och elektronikmaterial i militära fordon och utrustningar.

Alla dessa undantag ska dock, enligt utskottsförslaget, gås igenom och ses över redan senast om tre år, i december 2014.

Miljöutskottet vill också utöka listan med förbjudna ämnen med flera ämnen, bland de som nämns är bromerade och klorerade flamskyddsmedel samt PVC-plast och föreslår att kommissionen ska utvärdera dessa ämnen.

 

Mer om: bly Kvicksilver

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt