Gift vid Götaverken kan muddras bort

2014-11-10 16:57  

Det giftiga ämnet TBT som hittats i havsbottnen intill före detta Götaverken i Göteborg kas muddras bort. Men dyrt blir det.

Miljöförvaltningen i Göteborg kommer omgående att göra en ansvarsutredning för att se hur kostnaderna för få bort de giftiga bottenlagren kan fördelas.

– De aktörer som verkar eller har verkat inom det aktuella området under de senaste 30 åren är alla seriösa företag. Vi förutsätter att de tar sitt miljöansvar även i det här fallet, säger Lena Andersson, vd på kommunala bolaget Älvstranden Utveckling som undersökt de TBT-förgiftade sedimenten.

Hur stora kostnaderna blir för att rena området är oklart.

– Det rör sig om stora belopp, men vi har inte tittat på någon exakt summa eftersom förutsättningarna är olika för olika företag, säger Lena Andersson.

I april meddelades att den senaste ägaren, ett bolag i den internationella storkoncernen Damen, beslutat att lägga ned före detta Götaverken som under olika tidsperioder varit ett av de största varven i världen. En likvidator är tillsatt.

Enligt Lena Andersson finns intressenter som är beredda att på nytt bedriva varvsverksamhet i området.

– Därför var det viktigt att få den här undersökningen gjord. Nu vet vi att fortsatt varvsverksamhet är möjlig.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Mer om: Giftsanering

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt