Genombrott för stort billigt batteri

2014-01-10 15:32  
Michael J Aziz vid Harvard har utvecklat ett billigt flödesbatteri utan metaller. Foto: Eliza Grinnell/SEAS Communications

En ny typ av batteri kan lösa problemet med att lagra energi från sol och vind. Bakom genombrottet ligger forskare vid amerikanska Harvard university.

Hur gör man om man vill lagra energi från vindkraftverk eller solceller? Man använder en ny typ av flödesbatteri, svarar forskare vid Harvard.

Med pengar från amerikanska energimyndigheten har Michael Marshak och hans kolleger utvecklat ett batteri som är betydligt billigare, men lika bra, som dagens flödesbatterier.

Ett flödesbatteri är ett laddningsbart batteri, ungefär som ett bilbatteri, men annorlunda på två sätt. Dels är båda elektroderna flytande, dels lagras elektroderna i tankar utanför själva battericellen där reaktionen sker. På så sätt kan cellen göras stor och få en hög laddningskapacitet.

Men flödesbatterier är stora och passar bäst i fasta installationer, till exempel för kapacitetsutjämning i elnät. De flödesbatterier som finns i dag använder elektrolyter av metall. Det gör dem dyra. Harvardforskarna har lyckats ersätta metallerna med små kolbaserade molekyler, så kallade kinoner. De finns bland annat i gröna växter och i råolja. De kinoner som används i batteriet är lika de som finns i gummi, går att lösa i vatten och kan inte fatta eld.

- Man kan exempelvis tänka sig ett batteri, stor som en oljepanna, som står i källaren och lagrar den solenergin som alstras av solpanelerna på taket under en dag, säger Michael Marshak i en press release från Harvard.

För att lagra energi från ett vindkraftsverk kommer det att krävas en större tank och en omfattande solenergianläggning kan behöva några stycken, enligt forskarna.

Harvardforskarnas batteri beskrivs i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Nature.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt