Genombrott för solceller i Lund

2013-01-18 12:49  

Forskare vid Lunds tekniska högskola har lyckats uppnå 13,8 procent verkningsgrad i nanosolceller. Därmed är den tidigare drömgränsen passerad med råge, enligt forskarna.

– Våra resultat är de första som visar att det på allvar går att använda nanotrådar för att göra solceller, säger Magnus Borgström, forskare i halvledarfysik, i ett uttalande.

Forskargruppen utvecklar en ny typ av solceller med nanotrådar som skräddarsys så att de absorberar en större del av solljusets spektrum jämfört med dagens kiselsolceller. Målet är att kunna tillverka solceller som ger betydligt högre effekt per yta.

Nanotrådarna byggs av indiumfosfid, och fyra miljoner trådar trängs på varje kvadratmillimeter av solcellen. I ett kommande nummer av den vetenskapliga tidsskriften Science beskriver lundaforskarna hur de hittat och lyckats konstruerat den snudd på perfekta diametern på trådarna. Gruppen rapporterar att de uppnått en verkningsgrad på 13,8 procent, långt över den tidigare drömgränsen för nanotrådssolceller på tio procent.

– Rätt storlek är avgörande för att trådarna ska kunna absorbera så många ljus-fotoner som möjligt. Är de bara några tiotal nanometer mindre fungerar de betydligt sämre, säger Magnus Borgström.

Det finns en konkurrerande solcellsteknik där flera lager av olika halvledarmaterial kombineras ovanpå varandra för att utnyttja en större andel av solljuset. Det kan ge verkningsgrader på cirka 40 procent. Haken är att tekniken är svår att tillverka och mycket dyr. Finessen med nanotrådar är att man kan använda samma materialkombinationer men använda en enklare process och få en betydligt lägre kostnad.

Nu siktar forskarna på att öka verkningsgraden ytterligare. Målet på sikt är att tekniken ska kunna användas i stora solcellanläggningar i soliga områden. I en artikel tidigare i veckan skriver Ny Teknik skrev att forskargruppen fått nio miljoner kronor under fyra år av Energimyndigheten.

År 2008 bildades avknoppningsföretaget Sol Voltaics för att ta tekniken till marknaden. Ny Teknik har skrivit om företaget i flera tidigare artiklar.

Charlotta von Schultz

Mer om: Solcell Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt